Estafettestaking bij Tata Steel in IJmuiden

IJMUIDEN – Omroep Heemskerk was vanochtend al vroeg aanwezig bij een estafettestaking van Tata Steel in IJmuiden. En sprak daar verschillende medewerkers en vakbondsbestuurder Roel Berghuis.

Actiebereidheid en estafettestakingen

Roel Berghuis: “Ik ben onder de indruk over de actiebereidheid van de mensen. We hebben natuurlijk een strategie gekozen dat we een estafette staking organiseren waarbij we het stokje steeds weer overgeven aan een andere eenheid of afdeling. En we hebben nu drie plekken gehad en die zijn buitengewoon succesvol. Er is enorme boosheid, enorme zorg en dat willen mensen laten zien door in actie te komen, in staking te komen. Dat is sinds 28 jaar dat er weer gestaakt wordt. Er is hier altijd wel actie gevoerd, maar een staking is heel lang geleden. En mensen gaan er gewoon voor. En we gaan de komende dagen de mensen ook langs om te vragen of ze dat stokje willen overnemen.”

Waar moeten de acties toe leiden?

Op de vraag of het standpunt in India en Europa aan het veranderen is zegt Berghuis: “Ik weet het niet. Misschien wel in de hoofden. Totdat de directie van Nederland ons tegemoet komt in onze wensen blijven we acties voeren. De eisen van de vakbond gaan over werkzekerheid. Over dat er geen gedwongen ontslagen worden geaccepteerd. Ze gaan ook over geen integratie met UK. En over processen die niet uitbesteed mogen worden en niet verkocht mogen worden. Dus kortom, het gaat over hele logische wensen van de FNV. En de enige vraag die wij hebben is ‘Kom ons tegemoet!’. En daarvoor hebben we een staking kennelijk nodig.”

Klik op de hoofdfoto voor het hele verslag van Omroep Heemskerk

 

Cookieinstellingen