Blindtekenen met Kunst is Durven & Doen een eyeopener!

Foto: Kunst is Durven & Doen

Afgelopen zondag 14 juni is in de mist op het strand van Wijk aan Zee hard gewerkt door een aantal groepsleden van Kunst is Durven & Doen. De volgende onderwerpen liet Nanneke, die de workshop leidde, de revue passeren: blindtekenen, kijken, licht en donker, potlood en houtskool. Zo is van alles is uitgeprobeerd!

En dat blindtekenen voor velen een eyeopener was blijkt uit de reactie van deelneemster Andrea: “De krab die ik blind tekende is veel beter gelukt dan de krab die ik maakte toen ik naar het voorbeeld keek!”

Hoe zit dat?

Nanneke: “Wanneer je tekent teken je vaak vanuit je linker hersenhelft datgene wat je hebt opgeslagen. Als je je rechter hersenhelft actief gebruikt door ‘blind’ te tekenen teken je wat je echt ziet. Je gaat dus leren kijken. Door dit regelmatig te oefenen ga je beter tekenen omdat je echt kijkt en tekent wat je ziet. En dus niet wat je denkt te zien.”

“Omdat niemand een perfecte blinde tekening maakt ga je vrijer tekenen en durf je dus veel meer. Het resultaat wat ‘per ongeluk’ ontstaat is vaak verrassend! Dit is dus een oefening om echt te leren kijken en om losser te worden en niet te streven naar een perfect eindresultaat.”

Om het goed te begrijpen vroeg ik: “Dus bij blind tekenen werk je met je ogen dicht vanuit het beeld dat in je hoofd is opgeslagen?” Nanneke: “Nee, je kijkt juist alleen naar het voorwerp dat je wilt tekenen. Je hand moet dus je ogen volgen.”

“Toch waren er sommige deelnemers die met hun ogen dicht tekenden”, zei ik. Hierop reageert Nanneke lachend: “Dat is bijzonder. Maar ook dat helpt om losser te worden. Maar niet om te leren kijken, haha.”

In het sfeerverslag hierboven zie je de deelnemers aan het werk. En dus ook blindtekenen.

Conclusie:

Samengevat kan gezegd worden dat beide oefeningen stimuleren om losser te tekenen. Maar kijken naar een voorwerp terwijl je je hand volgt, stimuleert je rechter hersenhelft en daardoor leer je echt kijken.

“En dan kun je beter tekenen. Niet onbelangrijk”, aldus Nanneke.

Meer info:

 

 

 

Cookieinstellingen