55+

Sociaal Team in ‘Corona-tijd’: “Veel angst bij mantelzorgers.”

Foto: Marianne Schipper

Het Sociaal Team heeft weliswaar voorlopig géén inloopspreekuur in het gemeentehuis van Uitgeest. Maar medewerkers van het Sociaal Team zijn wel beschikbaar voor een luisterend oor of hulp. Ook doen nieuwe doelgroepen een beroep op het Sociaal Team als gevolg van de coronacrisis.

Als u een vraag of probleem heeft dan neemt u contact op met het Sociaal Team. Vervolgens krijgt u een contactpersoon aangewezen. Daarna brengt de contactpersoon met u de situatie in kaart en kijkt met u naar de meest geschikte oplossing. En als het nodig is dan wordt gezamenlijk een ondersteuningsplan opgesteld. In dat ondersteuningsplan staat welke hulp u nodig heeft en wie dat het best kan bieden. En als er een verwijzing nodig is voor professionele hulp dan zorgt uw contactpersoon ervoor dat dit wordt aangevraagd.

Maar hoe biedt het Sociaal Team hulp in deze ‘Corona-tijd’ nu andere regels gelden? Zijn de hulpvragen anders dan ‘normaal’? Hoe gaat het met de mensen die het toch al zwaar hadden?

“Mantelzorgers mogen me ALTIJD bellen ook al is het maar voor een luisterend oor”

Ingrid Zoer mantelzorgconsulent bij MaatjeZ in Uitgeest en Castricum: “Ik merk dat er bij veel mantelzorgers angst heerst. Ik krijg mensen aan de telefoon die grote problemen hebben en zich zelfs afvragen waarom ze nog zouden willen leven. Zo zijn er gezinnen met kinderen waar de man ziek is en de vrouw mantelzorger is. In deze gezinnen heeft de man zorg nodig en de kinderen aandacht en begeleiding bij school. En dat is zwaar.”

Het leven van de mantelzorger is zwaarder nu er geen dagbesteding is voor degene die zorg nodig heeft. Geen ontlasting voor de mantelzorger betekent weinig ‘lucht’ om de zorg aan te kunnen. En dat zorgt vaak voor meer spanning thuis.

“Normaal gesproken kom ik bij de mensen thuis. Dan probeer ik de mantelzorger met een paar gesprekken weer in zijn of haar kracht te zetten. Maar omdat ik door de coronacrisis niet bij de mensen thuis kom is het juist nu belangrijk dat ik bereikbaar ben om een luisterend oor te bieden. Een luisterend oor zonder oordeel. Vooral dat laatste is belangrijk. Daarom wil ik benadrukken dat ik voor ALLE mantelzorgers telefonisch bereikbaar ben op maandag, dinsdag en donderdag op nummer 06-39331563.”

Uiteraard proberen de medewerkers van MaatjeZ ook alle ingeschreven mantelzorgers via mail en nieuwsbrief zo goed mogelijk te informeren hoe en wanneer ze hen kunnen bereiken.

Ingrid ZoerIngrid Zoer, Sociaal Team Uitgeest – mantelzorgconsulent MaatjeZ

Naast mantelzorgconsulent is Ingrid actief bij de Denk & Doe club. Dit is een club voor senioren, met een licht geheugenverlies, die in een vertrouwde omgeving met elkaar een gezellig middag hebben, nieuwe contacten willen maken, over dingen willen nadenken en zich willen uiten met leeftijdgenoten. Ingrid merkt dat ook ouderen die wel wat gezelschap kunnen gebruiken graag naar de club komen. Elke maandagmiddag vinden er van 13.30 to 16.15 uur diverse activiteiten plaats. Dit gebeurt allemaal in Dorpshuis de Zwaan in Uitgeest.

Maar vanwege het coronavirus is ook Dorpshuis de Zwaan gesloten en kan de club voorlopig niet doorgaan. Dat betekent dat deze groep senioren thuis opgevangen moet worden door de mantelzorgers. “Daarom heb ik met de vrijwilligers van de club afgesproken dat iedere deelnemer deelnemer op maandagmiddag even gebeld wordt.”

Op welke werkvelden is het Sociaal Team actief?

Inge Zoer is als mantelzorgconsulent actief bij het Sociaal Team. Maar dit team van de gemeente bestaat niet alleen uit mantelzorgers maar uit medewerkers van verschillende werkvelden zoals jeugd, Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO). Maar ook op het gebied van wonen, leerplicht, mantelzorg of cliëntondersteuning. Daarnaast zijn er medewerkers die gespecialiseerd zijn op het gebied van werk en inkomen: de zogenaamde Participatiewet.

“ZZP-ers en MKB-ers zijn de nieuwe coronadoelgroep.”

Ruud Wals is zo’n participatieconsulent en krijgt in deze tijd voornamelijk vragen van ZZP-ers en MKB-ers. “De nieuwe coronadoelgroep”, zoals hij het zelf noemt, “En dat zijn er inmiddels tientallen.” Ruud werkt op dit moment vanuit huis. Op de vraag of hij nieuwe burgerinitiatieven ziet ontstaan om anderen door de coronacrisis heen te helpen zegt hij iets minder serieus: “Daarover kan ik vanaf mijn zolderverdieping weinig zeggen. Ik blijf elke dag hopen dat er iemand aan mijn deur staat om een kant en klare warme maaltijd af te geven. En vanaf volgende week ook het ontbijt…..”

Heeft U een (hulp)vraag voor het Sociaal Team? Dan leest u hieronder hoe u de medewerkers kunt bereiken.

Contactgegevens Sociaal Team Uitgeest:

Voor vragen aan consulenten van de Sociaal Teams neemt u contact op met het algemene telefoonnummer van de gemeente 14 0251 of mail naar [email protected]

 

Cookieinstellingen