Extra handen zorg door vrijwilligers en professionals

Foto: Pixabay

Extra handen in de zorg is nog steeds gewenst. In korte tijd ontstonden er in het hele land initiatieven van mensen die tijdens de coronacrisis willen helpen in de zorg. Een coalitie van partijen sloeg de handen ineen om deze initiatieven te bundelen.

Bron: www.extrahandenvoordezorg.nl

Via regionale contactpunten van werkgeversorganisaties zal tijdelijke capaciteit met ervaring in de zorg gekoppeld worden aan zorg- en welzijnsorganisaties die daar behoefte aan hebben.

De best mogelijke zorg

De coronacrisis heeft een enorme impact op de samenleving. Samen staan we voor de taak om de verspreiding van het virus zo goed mogelijk tegen te gaan. En om patiënten die besmet zijn de best mogelijke zorg te geven. Terwijl andere (spoedeisende) zorg ook geleverd moet worden. Dat vraagt veel van de zorgmedewerkers. Meer dan ooit blijkt hoe belangrijk medewerkers in zorg & welzijn zijn!

Op sociale media zijn er mooie initiatieven ontstaan. Acties om gepensioneerde en oud-zorgprofessionals, oud-zorgverleners, studenten en docenten van zorgopleidingen tijdelijk weer in te zetten in de zorg. Omdat ze betrokken zijn en willen helpen. Aanmelden door zorgprofessionals kan nog steeds.

Matchen van vrijwilligers en zorgorganisaties

Om deze initiatieven te ondersteunen en het effect van deze acties zo groot mogelijk te maken matcht www.extrahandenvoordezorg.nl de personele vraag van zorgorganisaties en het aanbod vanuit het land. Dit doet deze organisatie via regionale contactpunten. Vrijwilligers-initiatieven zoals ‘COVID-19 Extra Handen aan het bed’ en de initiatieven van vakbonden en beroepsverenigingen geven hun aanmeldingen door aan de landelijke database. Inmiddels zijn dat er al enkele duizenden.

De regionale contactpunten halen bij zorg- en welzijnsorganisaties in hun regio op welke vraag naar tijdelijke capaciteit er is (formulier voor aanmelding). Vervolgens wordt gezorgd voor de matching. Hierbij wordt rekening gehouden met de kwaliteitsstandaarden en het besmettingsrisico dat de inzet van mensen van buiten de organisatie met zich meebrengt.

Geen zorgprofessional en toch helpen?

Dit landelijke initiatief richt zich op de inzet van (oud)zorg professionals. Mensen zonder ervaring en/of opleiding in de zorg kunnen hun interesse om bij te springen kenbaar maken via de actie ‘ready 2 help’ van het Rode Kruis.

Veel gestelde vragen

De website www.extrahandenvoordezorg.nl is een werk in uitvoering. In de loop van de tijd worden de Veelgestelde Vragen uitgebreid om een zo goed mogelijk overzicht over de complexe uitdaging te bieden

Cookieinstellingen