Wethouders Heemskerk en Beverwijk sluiten Alkmaarseweg/Rijksstraatweg vanaf 1 september 2019

Wethouders van Heemskerk en Beverwijk sluiten de Alkmaarseweg en Rijksstraatweg af voor doorgaand verkeer per auto. Deze afsluiting geldt voor de periode 1 september tot en met 31 december 2019.

Na deze periode wordt gekeken of dit een juiste oplossing is om de verkeersdrukte terug te dringen.

Op de Alkmaarseweg en de Rijksstraatweg tussen de Binnenduinrandweg en de Plesmanweg wordt te hard gereden. Inwoners van de straat en omwonenden hebben hierover geklaagd bij de gemeenten Heemskerk en Beverwijk. Om hiervoor een oplossing te vinden is er een enquête gehouden in de buurt.

De uitslag van de enquête geeft geen duidelijke voorkeur.
Gekozen kon worden uit twee varianten:
1. aanvullende snelheidsremmende maatregelen of
2. een afsluiting doorgaand verkeer per auto.

Er blijkt geen grote meerderheid te vinden voor één van de varianten.

De direct aanwonenden lijken een duidelijke voorkeur te hebben voor variant 2: afsluiting autoverkeer en omwonenden spreken overwegend een voorkeur uit voor variant 1: snelheidsremmende maatregelen.

Wethouder Erol van Beverwijk en De Vries van Heemskerk maakten op dinsdag 9 juli bekend dat gekozen is voor variant 2: afsluiting autoverkeer.

De Vries: “Het is een hele drukke 30 km weg waarin we de laatste jaren gezien hebben dat hier heel veel verkeer komt wat er eigenlijk niet thuis hoort.” Op de vraag hoe het verkeer omgeleid wordt, antwoordt de wethouder: “We gaan zorgen dat er een afsluiting komt zodat het verkeer wat van de Beverwijkse kant komt de Maerten van Heemsckerkstraat in kan en het verkeer wat uit Westertuinen rijdt of via de Binnenduinrandweg rijdt of als ze kinderen met de auto naar school willen brengen, via de Waterakkers kunnen rijden.”

Direct aanwonende Jan heeft ook aangegeven dat zijn voorkeur uitgaat naar afsluiting.” Met de aanleg van de Westelijke Randweg was het de bedoeling dat de straat autoluw zou worden en de hoek Alkmaarseweg/Kuikensweg afgedamd zou worden en dat dan alleen fietsers er doorheen konden”, zegt hij. Dat omwonenden minder blij zijn met deze keuze snapt hij.

Toch gaat het gebeuren. Vanaf 1 september 2019 is de weg afgesloten. De Vries: “De eerste paar dagen staan er dan verkeersregelaars bij de rotonde in Heemskerk die zorgen dat autoverkeer de weg op gaat van de Binnenduinrandweg en niet doorrijdt”.

December 2019 is het experiment afgelopen en zitten de gemeenten om de tafel voor de evaluatie.

IJmond Nieuws ging langs en sprak ter plekke met de wethouders en met Jan, een direct aanwonende.

Cookieinstellingen