Terugblik Boomfeestdag Uitgeest

Voordat we te maken kregen met het coronavirus zag het leven er net even iets anders uit. Dat is te zien in het videoverslag wat IJmond Nieuws maakte op woensdag 11 maart. Die dag plantten twintig leerlingen van basisschool De Vrijburg tijdens de alternatieve Boomfeestdag zij aan zij veertien bomen langs de Melis Stokelaan in Uitgeest. Dat deden ze samen met wethouder Cecilia van Weel.

Wethouder Van Weel is trots op deze actie: “dat er nu weer prachtige bomen kunnen groeien langs de Melis Stokelaan is goed voor de biodiversiteit. Alle Uitgeesters kunnen straks weer genieten van prachtig bloeiende bomen en planten”.

Boomfeestdag

Bomen voor vlinders en bijen

Langs de Melis Stokelaan vind je nu twee soorten bomen die aansluiten op het kleurthema van de planten en heesters die in de groenstrook staan. Ook staan daar nu zeven Esdoornen van twaalf tot vijftien meter hoog. In de herfst kleuren deze bomen oranje en rood. Bovendien trekken ze vooral vlinders aan. Ook staan langs de laan nu zeven “Valse Christendoornen” van 6 tot 10 meter hoog. Deze bomen trekken vooral bijen aan. Daarnaast zijn de perken die aangelegd worden biodivers.

Werkzaamheden Melis Stokelaan

Voor het aanleggen van het nieuwe riool zijn langs de Melis Stokelaan 11 bomen verwijderd. In de nieuwe groenstrook komen de veertien bomen verspringend van elkaar terug. Na de bomenplant is een hovenier nog een paar dagen bezig om de vaste planten en de haag neer te zetten. Dan is de straat echt klaar en zijn de werkzaamheden afgerond. In de Melis Stokelaan is ook op andere onderdelen duurzaamheid toegepast, zoals bijvoorbeeld een gescheiden rioolsysteem en verkeersborden van bamboe.

(videoverslag: IJmond Nieuws)

Cookieinstellingen