Bevoegdheden boa’s Uitgeest uitgebreid met gebruik handboeien

Foto: Wim Meijer Fotografie

UITGEEST – Met ingang van 1 januari 2024 hebben buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) landelijk de bevoegdheid gekregen om te handhaven bij bepaalde verkeersovertredingen. Het gaat om bellen en appen op de fiets, lopen en fietsen door rood licht en fietsen zonder licht.

Met deze extra bevoegdheden kunnen boa’s effectiever optreden. Doordat het gedrag van de samenleving verandert, krijgt ook de rol van de boa’s een andere invulling. Handhavers spelen een steeds belangrijkere rol in de leefbaarheid en veiligheid op straat.

Handboeien voor boa’s
Tijdens het uitvoeren van hun werkzaamheden krijgen boa’s steeds vaker te maken met agressie en geweld. De risico’s wijken daarbij niet af van die van de politie. Vanaf 1 maart 2024 dragen de boa’s in de gemeente Uitgeest daarom handboeien bij zich en gebruiken ze deze indien nodig.

Groter gevoel van veiligheid
De uitbreiding van bevoegdheden van boa’s en de stijgende agressie waren voor de burgemeester van Uitgeest aanleiding om te besluiten dat boa’s handboeien gaan dragen. Ze hebben daarvoor een zorgvuldige afweging gemaakt. Mede door het uitgestrekte werkgebied in onze gemeenten kunnen boa’s bij een dreiging of escalatie de komst van de politie soms niet afwachten. Meer bevoegdheden om in te grijpen, maakt dat de boa’s zelfstandiger, professioneler en met een groter gevoel van veiligheid kunnen werken.

Cookieinstellingen