Anush Giri houdt kans op eindzege; vijf man aan kop op slotdag Tata Steel Chess

Anish Giri in zijn partij tegen Jorden van Foreest
Anish Giri in zijn partij tegen Jorden van Foreest
Foto: Jurriaan Hoefsmit

WIJK AAN ZEE – Ronduit sensatie op het Tata Steel Chess Tournament. Met nog één speelronde te gaan kent het toernooi maar liefst 5 koplopers, waaronder de Nederlander Anish Giri, die daarmee kans behoudt om zijn titel te prolongeren.

(foto’s: Jurriaan Hoefsmit)

Gisteren, na afloop van de 11e speelronde, zag het er niet naar uit dat Giri nog kans zou hebben op de eindzege. Door zijn remise tegen de Rus Ian Nepomniasjtsji en daarentegen de winst van Nodirbek Abdoesattorov uit Oezbekistan op  de Chinese wereldkampioene Ju Wenjun, had hij een volle punt achterstand op de Oezbeek. Daarbij stond ook Gukesh Dommajaru uit India een half punt op hem voor.

Vandaag, in de op een na laatste speelronde, draaide echter alles. Giri had aan 24 zetten genoeg voor winst tegen zijn Jorden van Foreest, de winnaar van het toernooi in 2021. Daarmee kwam Giri op 7,5 punten, evenveel als koploper Nodirbek Abdoesattorov, die op dat moment in zijn partij speelde tegen Indiër Vidit Santosh Guijrathi. Laatstgenoemde stond aan het begin van de dag gelijk met Giri en dus ook op 1 punt van zijn opponent van vandaag.Na een slopende partij, die maar liefst ruim 6,5 uur was het Vidit Santosh Guijrathi die aan het langste eind trok en zich daarmee bij de koplopers mocht voegen. Dat laatste deed ook Gukesh Dommajaru door een remise tegen Rameshbabu Praggnanandhaa uit India. En dan was er nog de Chinese grootmeester Wei Yi, die door winst op zijn landgenote Ju Wenjun eveneens opklom tot in de top-5.De ontknoping van het toernooi gaat dus morgen plaatsvinden. Anish Giri mag het dan opnemen tegen landgenoot Max Warmerdam.  Anders dan op de andere speeldagen klinkt de gong voor de laatste ronde al om 12.00u. Of die laatste speelronde ook meteen de winnaar van het toernooi oplevert is nog maar de vraag. Met vijf koplopers is zeker niet uitgesloten dat het toernooi nog een verlengstukje krijgt. Want mochten er twee of meer spelers gelijk eindigen dan moet er nog een  zogenaamde tie-break worden gespeeld die de uiteindelijk winnaar op moet leveren.

De dag van vandaag heeft in ieder geval geleid tot een droomscenario voor de laatste speeldag van het Tata Steel Chess Tournament 2024.

Hieronder de stand aan de vooravond van de slotdag van Tata Steel Chess 2024:

Cookieinstellingen