Dokter Duursma vertelt over de gevolgen van het coronavirus voor huisartsenpraktijken in de IJmond

18 mrt 2020, 12:00 Sport en Gezondheid
IJMOND - Dokter Duursma, aangesloten bij de huisartsenvereniging Midden-Kennemerland, vertelt wat er is veranderd in de huisartsenpraktijken sinds de uitbraak van het coronavirus in Nederland.
Duursma: "In eerste instantie probeer je beschermingsmaatregelen te nemen. Dus iemand die zich meldt met klachten moet beschermd gezien worden. Dus dat houdt in dat we nu hebben geregeld dat er een apart spreekuur geregeld is voor iedereen die zich meldt met klachten waarbij ook de luchtwegen een probleem zou kunnen spelen. En daar gaat de dokter dan beschermd naar toe. Dus die heeft een jas aan, een mondkapje op en op basis daarvan wordt er dan een beoordeling gedaan of het iemand is waar middels overleg met de GGD een kweek gedaan moet worden op de corona. Of dat iemand zodanig ziek is dat hij zich bij het ziekenhuis zou moeten melden."
Valt de benauwdheid mee? Blijf dan binnen en heb zo weinig mogelijk contact met anderen zodat je anderen niet besmet.
"Maar als het iemand is die zegt dat de benauwdheid wel meevalt dan is het advies: Ga weer naar huis. Blijf binnen zitten. Heb zo weinig mogelijk contact met andere mensen zodat je niet andere mensen besmet. En dan kun je wachten tot je vierentwintig uur geen klachten meer hebt en dan is jouw probleem voorbij."
Benauwheidsklachten, koorts of hoesten? Dan eerst bellen met de praktijk.
Wat opvalt is dat niemand meer zomaar binnen kan lopen bij de huisartsenpraktijk. Duursma: "Sinds afgelopen weekend is er een beleid waarbij we patiënten vragen om bij benauwdheidsklachten, koorts of hoesten eerst te bellen met de praktijk zodat wij telefonisch een inschatting kunnen maken van de ernst van de situatie. En dan heb je eigenlijk drie mogelijkheden. De eerste mogelijkheid is: blijf thuis en zorg dat je niemand anders besmet. Een tweede optie is: het lijkt toch zodanig dat iemand de benauwdheid heftiger heeft zodat hij toch beoordeeld moet worden. Dan krijgt diegene een afspraak tijdens het speciale spreekuur. Of iemand is zodanig ziek en zwak dat hij thuis bezocht moet worden. En dan gaan we met beschermende kleding thuis visite doen.
Hoeveel begrip hebben de patiënten voor de situatie?
Duursma zegt dat hij bewonderenswaardig veel begrip krijgt. "Ik heb bewondering voor de cliënten, want er wordt nu door deskundige beoordeeld wat het beste beleid is. Ondertussen worden de cliënten alleen maar onzeker vanwege het feit dat het buitenland andere maatregelen treft. En zelf zijn ze niet in staat om te beoordelen wat de beste manier is. Dus je moet je er maar bij neerleggen. En wat wij nu zien is dat er eigenlijk heel veel begrip is en dat er heel veel mensen zich gelukkig ook zo gedragen zoals we willen. De bezoeken aan de praktijk zijn minimaal. De telefonische contacten zijn heel veel en mensen laten zich ook wel geruststellen als daar voldoende reden voor is."
Contact met huisartsen onderling
"Normaal gesproken ben je verbonden aan een huisartsengroep, maar het is nu zo dat het crisisteam actief is geworden, wat betekent dat de contacten nu veel ruimer zijn dan voor die tijd."
Videoverslag: IJmond Nieuws