Bo en Nikki openen natuurspeelplek Koogpark in Uitgeest

UITGEEST – Op 16 oktober opende wethouder Cecilia van Weel-Niesten samen met de jonge meedenkers Bo en Nikki het opnieuw ingerichte Koogpark in Uitgeest. Jong en oud hebben meegedacht; buurtbewoners, werkgroep ‘De Koog van de Toekomst’ en de gemeente hebben in goede samenwerking een totaalplan gemaakt.

Het plan maakt lekker sporten, bewegen, ontmoeten en buiten zijn mogelijk op één locatie. Bovendien zijn de speeltoestellen duurzaam en gemaakt van natuurlijke materialen.

Een avontuurlijk park

Ook IJmond Nieuws was aanwezig bij de heropening van het Koogpark en sprak daar met Bo en Nikki. Zij speelden al langere tijd in een zelfgebouwde hut in het park. Op een dag was hun hut verdwenen. Toen hebben ze een brief geschreven naar de gemeente en zo zijn ze gevraagd om mee te denken over de nieuwe plannen voor het Koogpark. Nu staat er een nieuwe hut op de oude plek en zijn er nieuwe speeltoestellen bijgekomen. Daar zijn Bo en Nikki blij mee: “Door het hout lijkt het avontuurlijk en dan lijkt het ook een beetje alsof je in een klein bos bent.”

Werkgroep De Koog van de Toekomst zette de grote lijnen uit voor het spelen in Wijk De Koog. Zij gaven als belangrijkste aandachtspunten mee: natuurspelen, speelplekken voor verschillende doelgroepen, ontmoeten en bewegen. Daarnaast is een groepje buurtkinderen opgestaan. De vertegenwoordigers Bo en Nikki hebben de plannen van dit groepje samen met de wethouder besproken.

Een ontwerp voor drie doelgroepen

In het ontwerp van het Koogpark is er plaats voor alle doelgroepen. Zo is er links een sportdeel, in het midden zijn er toestellen voor jonge kinderen en in het rechterdeel komen toestellen voor de oudere jeugd.

Spelen met droge voeten

Naast het spelen is ook de wateroverlast in het Koogpark aangepakt. Er is een nieuwe drainage- en gescheiden rioolsysteem aangelegd. Hierbij wordt vuilwater naar de waterzuivering en regenwater naar sloten en vijvers afgevoerd. De afwatering is nu beter geregeld, de grond verbeterd en inmiddels ligt er weer een mooie grasmat waarop gevoetbald kan worden. De werkzaamheden zijn al begin dit jaar uitgevoerd.

Ook bewoners hebben hun steentje bijgedragen. Veel huisaansluitingen voor hemelwaterafvoer (regenpijp aan de voorkant van de woning) zijn afgekoppeld. Het regenwater loopt nu via een aparte regenwaterbuis naar de sloten rondom de Koog. Zo wordt het rioolsysteem voor vuilwater minder belast.

Heropening Koogpark

Heropening Koogpark

*Kijk voor het definitieve ontwerp op: www.uitgeest.nl/dekoogspelen

Cookieinstellingen