Flinke celstraffen geëist tegen serie-inbrekers

Foto: Pixabay

Het Openbaar Ministerie in Alkmaar heeft maandag flinke celstraffen geeist tegen het inbrekersduo Jeffrey R. en Sonja P. uit Heemskerk. Zij waren onder meer betrokken bij meerdere inbraken in Uitgeest. Dat meldt Dagblad Kennemerland.

De 24-jarige hoofdverdachte Jeffrey R. hoorde dertig maanden celstraf tegen zich eisen. Zijn vriendin Sonja P. (37) moet voor achttien maanden achter slot en grendel, als het aan het OM ligt.

Serie inbraken

Het tweetal was verantwoordelijk voor een serie inbraken en ramkraken in Westzaan, Heemskerk, Velsen-Noord en Uitgeest. Vanuit het huis van P. in Heemskerk werden de acties voorbereid.

Gericht op supermarkten

De acties waren vooral gericht op supermarkten en mislukten geregeld, omdat het winkelpersoneel de deuren en sigarettenlades versperden met winkelwagentjes. De drie supermarkten in Uitgeest (Dekamarkt, Deen en Jumbo) waren alle drie eens het slachtoffer van het duo. De Dekamarkt zelfs twee maal.

Daarnaast waren de Vomar, Dekamarkt en Jumbo in Heemskerk, de Coop in Westzaan, de Dekamarkt in Velsen-Noord en het tankstation Tinq in Heemskerk het doelwit van het stel. Telkens werd de auto van P. gebruikt als vluchtauto.

Geringe buit, grote schade

De verdachten hadden niet veel profijt van hun (geringe) buit. Het waren vaak slechts kraskaarten, enkele pakjes sigaretten en kleine sommen geld wat ze mee konden nemen. De schade aan de betrokken panden was echter flink te noemen.

Medeverdachten

Het stel kreeg bij de inbraken en kraken geregeld hulp van handlangers. Yunus K. (23), Krijn van B. (26) en Ricky B. (21) waren meermalen betrokken bij een van de inbraakacties. De verdachten hielpen verder bij het stelen van kentekenplaten voor de vluchtauto en bij het doorverkopen van een gestolen brommer. De drie handlangers bekenden maandag vrijwel alle aanklachten.

Yunus. K. hoorde 22 maanden cel tegen zich eisen. Van B. moet vijftien maanden de cel in, waarvan drie voorwaardelijk. Daarnaast wacht hem een verplichte opname in een kliniek voor zijn psychische problemen. Ricky B. kan 21 maanden gevangenisstraf krijgen, waarvan 7 voorwaardelijk.

De uitspraak is op 28 april.

Lees ook:

Cookieinstellingen