UITGEEST - Werkzaamheden in de Melis Stokelaan zijn vertraagd door bodemverontreiniging. Jan van den Akker ontdekte deze verontreiniging tijdens grondwerkzaamheden in de Melis Stokelaan. Daar vervangt hij met zijn collega's het riool. Tijdens graafwerkzaamheden stuitte hij op een een stinkend stuk asfalt.
Van den Akker geeft leiding aan de grondwerken van dit project en zei vanmiddag het volgende over de bodemverontreiniging: "We stuitten tijdens graafwerkzaamheden op een pad van asfalt dat stonk. Daar maken we dan melding van. Daarna volgt onderzoek in een laboratorium zodat duidelijk wordt om welke verontreiniging het gaat. Dan wordt de vervuilde grond afgegraven, afgevoerd en vervangen door schone grond. Dit gebeurt door bedrijven die daarin gespecialiseerd zijn. Dat de verontreiniging bij eerdere metingen en onderzoek niet naar voren is gekomen gebeurt wel vaker. Het hangt af van de plaats waar gemeten wordt."
Gevaren voor de gezondheid
De
gemeente Uitgeest laat weten dat het in dit geval om teerachtige stoffen gaat die waarschijnlijk gebruikt werden als funderingslaag van een oude rijweg: Polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK). Het gebruik van dit soort materialen was toen gebruikelijk, omdat men niet beter wist. De verontreiniging ligt al jaren afgedekt met grond in de bodem en vormt op zichzelf geen gevaar voor de gezondheid.
Verwijderen verontreiniging
De aangetroffen verontreiniging wordt zorgvuldig verwijderd. Dit gaat volgens specifieke regels en wordt gedaan door een gespecialiseerd bedrijf. De medewerkers die de vervuilde grond afgraven en afvoeren dragen speciale pakken. Omdat zij tijdens hun werk dagelijks in aanraking komen met dit soort stoffen, is het voor hen van belang om zich goed te beschermen. Voor inwoners zijn extra maatregelen tijdens het afgraven en afvoeren niet nodig. Tijdens de sanering (verwijderen van de verontreiniging) is het werkterrein afgesloten met hekken en staan er waarschuwingsborden. Ook wordt het terrein nat gehouden om stofvorming te voorkomen.
Planning
Het verwijderen van de verontreinigde grond start waarschijnlijk eind oktober en neemt twee weken in beslag. Tot die tijd houdt van den Akker zich bezig met de 'gewone' werkzaamheden. "De ondergrondse put die de weg scheidt van het parkeerterrein van de bewoners wordt voor dit weekend afgesloten zodat de bewoners gewoon met hun auto bij hun garage kunnen komen. Na het weekend graven we de put weer 'bloot' zodat we verder kunnen met het vervangen van het riool."
De verwachting is dat de herinrichting van de Melis Stokelaan in plaats van 29 november, op 28 februari 2020 af is.