Waterplanten in het Alkmaarder- en Uitgeestermeer bezorgen
overlast. Het meer groeit dicht als er niets aan gedaan wordt. Projectleider Marieke van Beugen vertelt welke maatregelen recreatie Noord-Holland treft om de toekomst van het meer te waarborgen.
Wat is het probleem?
"Het meer is ongeveer 600 hectare groot en in een meer loopt een vaargeul. Die vaargeul is sowieso op diepte dus daar groeien de waterplanten niet. Als je die delen eraf zou halen plus drie grote zandwinputten dan blijft er ongeveer 500 hectare over waar de waterplant potentieel kan groeien", vertelt Marieke van Beugen aan IJmond Nieuws.
Oorzaken explosieve groei
"Een oorzaak is het helder wordende water van het Alkmaarder- en Uitgeestermeer. Dat is een heel mooi resultaat, want dat betekent ook een verbetering van de waterkwaliteit. De keerzijde daarvan is dat daardoor de waterplant goed kan groeien en weer voor overlast zorgt voor de vaarrecreant en de scheepvaart. De waterplant groeit door tot aan de oppervlakte. Hierdoor kan de waterplant in het roer vast komen te zitten. Dan val je stil met je boot. Om dit te voorkomen communiceren we zoveel mogelijk: waar de overlast is, waar de waterplant groeit en door delen te maaien en de delen die worden gemaaid om die dan aan te geven met de recreatiebetonning zodat ook de vaarrecreant die op het meer is kan zien waar hij veilig kan varen en waar niet."
Bestrijden van overlast
"Als we helemaal niks doen en de waterplant zijn gang laten gaan dan groeit het meer dicht", aldus Marieke. "Dat willen we absoluut niet. Vandaar dat we nu bezig zijn met het maaien. Dit is echter een kortetermijn oplossing. Ondertussen zijn we ook bezig met nader onderzoek om te komen tot een structurele oplossing van de overlast die de waterplanten bezorgen. Dat wil niet zeggen dat we de waterplant absoluut niet willen hebben in het meer. Dat willen we wel. We willen wel graag een zonering. Dus plekken aanwijzen waar de waterplant zijn gang kan gaan en plekken aanwijzen waar we ze weghalen. Op dit moment maaien we het gebied van waterplanten op basis van het groeiseizoen van de waterplant versus de maaiboot en de capaciteit aan waterplanten. Dit gebied is aangegeven met recreatiebetonning. Daarbinnen kan gevaren worden."