Pollution Art Festival op stranden Wijk aan Zee, Heemskerk, Velsen en Zandvoort

12 jun 2020, 16:51 Nieuws
3z1a3039
Wim Meijer Fotografie
Tweeënhalf uur fietsen langs kunstwerken gemaakt van afval en rauwe producten op en rond het strand, duinen en haven in Heemskerk, IJmuiden, Wijk aan Zee en Zandvoort. Een gezamenlijk project van de vier gemeenten onder de noemer Pollution Art Festival. Een creatieve en sportieve manier om mensen bewust te maken van het afvalprobleem.
Donderdag 11 juni ging dit festival van start met de onthullingen van zes verschillende kunstwerken, gemaakt van afval. De onthullingen werden op één dag gedaan door wethouders uit de gemeenten Beverwijk, Heemskerk, Velsen en Zandvoort. Via een livestream via Instagram konden basisschoolleerlingen die hebben meegewerkt aan het kunstwerk meekijken met de onthullingen. Gemeenten vragen door middel van het plaatsen van de kunstwerken aandacht voor het wereldwijde afvalprobleem.

Pollution Art Festival is een initiatief van de gemeenten Zandvoort, Velsen, Beverwijk en Heemskerk. Op een unieke manier vragen zij samen aandacht voor een maatschappelijk probleem: de wereldwijde vervuiling zoals de grote hoeveelheid plastic in de oceaan, smog in China, grote afvalbergen en olierampen. Door met afval en rauwe producten kunst te maken en deze kunstwerken te plaatsen op en rond het strand, duinen en haven in Heemskerk, IJmuiden, Wijk aan Zee en Zandvoort willen de gemeenten de bewustwording rond het afvalprobleem vergroten.
Kunstwerken van afval
Vier regionale kunstenaars hebben ieder vanuit een eigen invalshoek een kunstwerk gemaakt van afval.
Zeespiegel
Het kunstwerk Zeespiegel op het strand van Wijk aan Zee van Rik Hermans is een verbeelding van al het plastic afval dat in de zee beland. Rik wil bewustwording creëren over het achterlaten van plastic afval op het strand en in de natuur. De vorm van het object is gebaseerd op een handspiegel en houd je een spiegel voor.

Scrabfish
Ook in Wijk aan Zee, en dan bij de strandopgang van de Zwaanstraat, vind je eveneens van Rik Hermans ‘Scrabfish’.

Anker
En ook heeft Rik het kunstwerk Anker gemaakt.Deze is geplaatst aan de Dokweg in IJmuiden. Dit anker is volledig opgebouwd uit gevonden en afgedankte metalen onderdelen van bedrijven uit de omgeving. IJmuiden heeft een ruig en rauw karakter en dit heeft de kunstenaar proberen te verbeelden.


(foto: Ton van Steijn)
FUGA
Herbert Nouwens maakt met zijn kunstwerk FUGA ook onderdeel uit van het Pollution Art Festival. Nouwens werkt het liefst met materiaal dat al een leven achter de rug heeft en dat is gedeukt, gevouwen, gepatineerd door tijd en gebruik. Het materiaal waar FUGA van gemaakt is, is afkomstig van schepen, die eind jaren tachtig door de sluizen zijn gevaren op weg naar Amsterdam, om daar gerepareerd te worden.
Race against the clock
Donna Corbani heeft een bijzonder kunstwerk gemaakt voor op de boulevard in Zandvoort onder de naam ‘Race against the clock’. Een blikvanger, letterlijk, want er zijn onder ander opgeraapte blikjes, plastic en vissersnetten in verwerkt. Drie haringen (symbool van Zandvoort) racen tegen elkaar, tegen de klok. De haringen zijn geschilderd in de Zandvoortse kleuren, geel en blauw. De derde groen. Want Zandvoort streeft naar een groene toekomst. Vervuiling van het land, lucht en zee moet stoppen voordat het te laat is. The race is on!

Shimenawa
Annelies Kwaak van Studio O heeft voor Beverwijk een kunstwerk gemaakt met de Montessorischool Beverwijk. Het kunstwerk staat op het strand van Wijk aan Zee en is geïnspireerd op de Shimenawa, traditionele Japanse decoratie. Het is gemaakt van een gebruikt vissersnet. In het net zie je spullen die de kinderen hebben verzameld op het strand. Denk hierbij aan plastic flessen. De Shimenawa is tussen twee oude lantaarnpalen geplaatst.

Kriebels en Leo
Voor Heemskerk heeft Francesca Heijnis samen met leerlingen van basisschool de Leonardus, basisschool de Ark en basisschool de Zilvermeeuw uit Heemskerk twee kunstwerken gemaakt: Kriebels en Leo. Alle leerlingen zijn gestart met een lessenserie ‘Jutten en plastic soep’ aangeboden door Natuur- en milieueducatie Beverwijk Heemskerk waarin het probleem van de plastic soep in de klas is behandeld. Daarna zijn de leerlingen onder andere op het strand op zoek gegaan naar de plastic soep.
De leerlingen hebben voor het kunstwerk Leo, dat te vinden is op het strand van Heemskerk, doppen gevlochten in netten en touwen die beschikbaar zijn gesteld door de visserij in IJmuiden.


(foto’s: Gemeente heemskerk, aangeleverd)
Francesca heeft daarnaast met leerlingen insecten gemaakt van afval dat de kinderen in de omgeving van de school gevonden hebben. Deze insecten zijn te zien in het insectenkabinet Kriebels dat met hulp van PWN geplaatst is bij de parkeerplaats aan de Kruisbergweg, de ingang van het duingebied. Het project is in Heemskerk ontwikkeld en aangeboden door het Cultuurhuis Heemskerk.
Leerlingen kijken live mee!
Door de huidige omstandigheden werd de onthulling klein gevierd en waren er weinig mensen aanwezig. Om de leerlingen van de basisscholen die hebben meegewerkt aan de kunstwerken toch bij de onthulling te laten zijn, was er via Instagram een live stream van de onthullingen.
Fietsroute
De kunstwerken van het Pollution Art Festival zijn met elkaar verbonden door middel van een fietsroute. In ongeveer 2,5 uur fiets je in totaal langs acht kunstwerken die gemaakt zijn van afval. Door één fietsroute te maken over de vier gemeenten heen, willen de gemeenten de gezamenlijke verantwoordelijkheid voor het probleem benadrukken. Alleen met elkaar is het mogelijk het afvalprobleem tegen te gaan.

Meer informatieover het Pollution Art Festival, de kunstwerken, kunstenaars en de fietsroute is te vinden op instagram @PollutionArtFestival en facebook @pollutionartfestival.