Eenzaamheid doorbreken: hoe pakken we het aan?

07 okt 2019, 13:08 Nieuws
CASTRICUM - Donderdag 3 oktober vond de conferentie 'Eén tegen Eenzaamheid' plaats in theater Koningsduin in Castricum. Dit initiatief was bedoeld voor iedereen die zich eenzaam vermoed of voelt.
Tijdens de conferentie vond de officiële aftrap van de 'Week tegen Eenzaamheid' plaats. Deze week werd campagne gevoerd door de gemeente, maatschappelijke organisaties en het Sociaal Team.
Waarom 'Week tegen eenzaamheid'?
"Omdat we zien in onze veranderende samenleving eenzaamheid aan het toenemen is. We hebben een participatiesamenleving, we moeten langer thuis wonen en we worden steeds ouder. En we horen dat bij de ouderen dat die eenzaamheid steeds toeneemt. Aan de andere kant zien we het ook bij de jongeren toenemen. We dachten dat de sociale media de eenzaamheid wel zou voorkomen omdat je dan 'connected' bent met alles en iedereen, maar het echte contact van jongeren onder elkaar neemt eigenlijk af en daarmee neemt ook de eenzaamheid onder jongeren toe", legt wethouder Falgun Binnendijk uit.
Hoe gaat de gemeente Castricum eenzaamheid aanpakken?
Binnendijk: "Maar eind van het jaar zullen we een vierjarig programma presenteren waarin we vertellen hoe we de eenzaamheid gaan aanpakken. Een heel belangrijk onderdeel is het doorbreken van het taboe. Het taboe om eerlijk te durven zijn over eenzaamheid, gevoelens van eenzaamheid. Het gaat ook niet alleen over de persoon zelf die daar over durft te praten, maar misschien nog wel meer over de omgeving die daar ruimte voor biedt. Het gaat natuurlijk over een heel breed palet van mensen en organisaties. Van een stichting voor welzijn, een praktijkondersteuner, het sociaal team van de gemeente tot misschien de bakker die denkt als hij die ene mevrouw ziet 'Die is wel altijd alleen'."
Zie bijgaand het videoverslag van IJmond Nieuws.