Nova studenten mbo 2 werktuigbouw gaan grenzen verleggen

Foto: Nova College

Met een klap op een virtuele vuurpijl gaven vertegenwoordigers van techniekscholen in vier landen afgelopen donderdag het startschot aan 1 For All: een 3D Global Printing project om bij studenten mbo niveau 2 en 3 Werktuigbouw internationaal bewustzijn te ontwikkelen voor duurzame materiaalkeuze. Namens het Nova College gaven bestuurder Talitha van den Elst en docent Marcel Toussaint vanuit een studio in de 3D Makers Zone in Haarlem het startschot.

In dit 3D Global Printing project ‘1 For All’ doen de volgende scholen mee: Nova College Techniek (Nederland), Teknikum Vaxjo kommuns (Zweden), Berufsbildung Schulen – Soltau (Duitsland) en Oakton Community College – Chicago (Verenigde Staten). Het project wordt mede gefinancierd wordt met Erasmus+ subsidie.

1 For All gaat over hoe je bij studenten mbo niveau 2 en 3 Werktuigbouw internationaal bewustzijn ontwikkelt en waarom en wanneer je innovatieve en duurzame materiaalkeuzes maakt. Docenten van techniekopleidingen uit de vier deelnemende landen gaan hierover drie jaar kennis en ervaring uitwisselen om tot een nieuw curriculum te komen dat aansluit bij de ontwikkelingen van het vak en die horen bij deze tijd. Voor november staat een drieweekse uitwisselingscarrousel tussen de deelnemende Europese scholen gepland. Als de coronamaatregelen het toelaten, dan gaan studenten en docenten bij elkaar op bezoek om elkaars onderwijs te ervaren.

Internationalisering en inclusie

Docent Marcel Toussaint legt uit waarom hij tot dit project het initiatief nam: ‘Studenten mbo niveau 2 en 3 zijn over het algemeen wat minder internationaal georiënteerd dan studenten niveau 4. Terwijl je veel kunt leren over je vak als je ook kijkt naar de ontwikkelingen in andere landen. Innovatie kent geen grenzen, maar is wel bepalend voor jouw succes in de toekomst. Daarom vind ik het juist belangrijk voor deze studenten dat zij ook de kans krijgen om bij hun ‘studiegenoten’ in andere landen te gaan kijken. Dit project gaat over internationalisering en inclusie van deze studenten: niveau 2 doet mee, in Europa en overzee!’

3D beelden van blokjes

Tijdens het project printen de studenten blokjes met de 3D techniek van een materiaal dat ze zelf kiezen met een boodschap erop over hun keuze. Van die blokjes maken de studenten een beeld voor hun school, dat symbool zal staan voor duurzaamheid en samenwerking. Het doel is om het uiteindelijke resultaat te delen tijdens het ‘Amsterdam Light Event’ in december 2023.

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door: Nova College

Reacties

Cookieinstellingen