Minder windmolens, meer zon op parkeerplaatsen Uitgeest

Foto: pixabay

Het college van Uitgeest heeft op 30 juni ingestemd met het concept van de Regionale energiestrategie (RES) voor de regio Noord-Holland Noord. In dit concept staan alle zoekgebieden en mogelijkheden voor grootschalige opwek van zon en- en windenergie in de deelregio Alkmaar, Hier maakt Uitgeest onderdeel van uit.

Het college heeft wel een aantal wijzigingen in het concept doorgevoerd. Zo wil het college minder windmolens en zonneweides in het open landschap. In plaats daarvan mag er wel meer zonne-energie worden opgewekt op parkeerterreinen. In september wordt de gemeenteraad gevraagd om een reactie te geven op de concept RES.

Lokale inbreng

Afgelopen jaar is er door professionals, overheden, inwoners, ondernemers en belangenverenigingen in onze regio samengewerkt aan de concept RES. Met elkaar is gekeken naar de ruimte en mogelijkheden voor de opwek van energie uit zon en wind. Naast regionale overleggen zijn er ook in elke gemeente zogenaamde ‘lokale ateliers’ georganiseerd. Tijdens het lokaal atelier gaven de aanwezige inwoners van Uitgeest de voorkeur aan het opwekken van zonne-energie op grote daken (zon op daken), zon op parkeerterreinen en op zon op geluidsschermen. Er was ook belangstelling voor windmolens rond bedrijventerreinen en langs wegen. Zonnepanelen of windmolens in het open landschap, in het bijzonder windmolens, stelden de deelnemers niet op prijs. Met al deze inbreng is de voorlopige concept RES opgesteld, die op 24 april openbaar is gemaakt.

Tegengeluiden

De gemeenteraad heeft nog geen besluit genomen over de RES maar het stuk al wel vast ingezien. De raad gaf duidelijk aan geen voorstander te zijn van windmolens of zonneweides in het open landschap. Er werd wel gepleit voor meer zon op daken en zon op parkeerplaatsen. Ook de Gedeputeerde Staten van de Provincie Noord-Holland hebben zorgen over een aantal zoekgebieden. Veel zoekgebieden liggen namelijk deels of geheel in beschermd (natuur)gebied. De komende tijd wil de provincie samen met de regio afwegen welke energie-ontwikkelingen hier mogelijk zijn en onder welke condities.

Wethouder Jelle Brouwer: “De raad van Uitgeest heeft een ambitieus duurzaamheidsbeleid en we willen dan ook graag onze bijdrage leveren aan de energietransitie. Maar gezien het signaal van de raad en gezien de inzet van de provincie heeft het college een aantal wijzigingen doorgevoerd. Het bod in de concept RES omvat nu: zonnepanelen op zoveel mogelijk daken, parkeerterreinen en geluidsschermen, het bedrijventerrein (zon en wind), de Limmerkoog (zon) en de N203 Uitgeest-Krommenie (wind en zon).  Het bod ‘zon op parkeerterreinen’ is niet optimaal benut, hier gaan we nu extra op inzetten.”

Wat is de volgende stap?

In september heeft de gemeenteraad tijd om wensen en bedenkingen mee te geven voor de uitwerking tot de RES 1.0. In de raadsvergadering van 24 september stelt de raad haar wensen en bedenkingen vast. Daarna worden de zoekgebieden uit de concept RES met inwoners, ondernemers, professionele partners en andere overheden verder uitgewerkt. Wie is de grondeigenaar? Wat zijn kansen en belemmeringen? Wie neemt het initiatief? Hoe kunnen de betrokkenen het beste samenwerken? Alle informatie wordt verwerkt in de definitieve RES 1.0 die op 1 juli 2021 wordt vastgesteld door de raad.

 Meer lezen?

Op www.uitgeest.nl/klimaat vindt u de concept RES. Vanaf bladzijde 128 begint de informatie over de Regio Alkmaar, waar Uitgeest onderdeel van uitmaakt. Ook staat hier meer informatie over het proces en de doelstellingen.

Cookieinstellingen