College zegt ‘nee’ tegen woningbouwplan achtererven de Kleis

Foto: Pixabay

Het college van B&W van Uitgeest heeft besloten om geen medewerking te verlenen aan het woningbouwplan van de Stichting Achtererven Kleis. Het college vindt dat er een beter plan moet komen en dat de opstellers de dialoog aan moeten gaan met de buurt.

Plan voldoet niet aan de eisen

112 wooneenheden, met dertig procent sociale woningbouw, vier woonlagen hoog en grotendeels bestaand uit appartementen. Dat is wat de Stichting Achtererven Kleis in de toekomst voor ogen had toen ze haar plan indiende om woningen te realiseren aan achtererven de Kleis. De stichting vertegenwoordigt hier de meeste grondeigenaren. Het college zag echter manco’s in het plan. Het vindt woningbouw belangrijk op deze plek, maar het plan dat er nu ligt, voldoet niet aan de eisen. Zo is het te massaal en houdt het geen rekening met de inrichting van de openbare ruimte in het omliggende gebied.

Conceptaanvraag

De aanvraag van de Stichting Achtererven Kleis betrof in feite een conceptaanvraag. Daarmee wil ze verkennen of haar aanvraag om woningen te bouwen op deze plek kansrijk is.

Bij het woningbouwplan dat is ingediend, gaat het om een aantal kavels dat naast elkaar ligt tussen de Kleis en de Jacoba van Beierenlaan. Dat stuk staat ook wel bekend als achtererven de Kleis.

Drie lagen

In plaats van vier woonlagen, ziet het college drie lagen als maximale hoogte. En, nog belangrijker, de gemeente wil graag dat de Stichting de dialoog met de buurt aangaat als het om het karakter van de woningen gaat en de inrichting van het gebied eromheen. Hoe meer betrokkenheid van de buurt bij de woningbouwplannen, hoe kansrijker het is dat die plannen daadwerkelijk gerealiseerd gaan worden.

Jelle Brouwer, wethouder Ruimtelijke Ordening en Wonen: “Achtererven de Kleis is een prachtig mooi stukje Uitgeest dat zich zeer goed leent voor woningbouw in de toekomst. Zo staat het ook in onze omgevingsvisie. Er zijn echter voorwaarden die gelden als hier gebouwd kan gaan worden, waarvan er twee zijn dat de nieuwe woningen moeten passen in de omgeving en buurtbewoners gehoord moeten worden. Dit zijn belangrijke voorwaarden voor het college om met een nieuw woningbouwplan te kunnen instemmen.”

de Kleis

Cookieinstellingen