55+

Thuisbij biedt ‘coronaproof’ dagbesteding

Thuisbij biedt coronavrije dagbesteding aan (licht) dementerende ouderen in Uitgeest. De dagopvang gaat creatief om met de coronamaatrdegelen. Dat blijkt uit de oplossingen die de organisatie bedacht om aan de wensen van de ouderen tegemoet te komen.

Ilona de Boer, initiatiefneemster van Thuisbij: “In eerste instantie dachten we dat we onze deuren onmiddellijk moesten sluiten, want veiligheid gaat voor alles. Maar na een paar dagen zeiden mijn collega’s en ik tegen elkaar dat dit niet goed is. We kunnen de mensen niet in de steek laten. Dus we hebben een buddy-concept bedacht.”

Buddy-concept

Het buddy-concept houdt in dat de vrijwilligers van Thuisbij met de cliënten bellen om te horen hoe het met ze gaat en waar ze behoefte aan hebben. Zo kan het voorkomen dat iemand zin heeft om te puzzelen. En die puzzel wordt dan door een vrijwilliger thuis bezorgd.

Hoe blijft Thuisbij ‘coronaproof’?

Maar met de versoepelde maatregelen kunnen nu ook de deuren van het pand van Thuisbij weer open: “We hebben alles opnieuw ingericht. Alles op anderhalve meter afstand. Zo zorgen we er bijvoorbeeld voor dat mensen voldoende hun handen wassen, hebben we de beschikking over een temperatuurscan en hebben we een duofiets aangeschaft waar een scherm in het midden is bevestigd zodat je toch samen veilig op de fiets kunt stappen.”

Zo kan wel gesteld worden dat zowel de vrijwilligers als de cliënten blij zijn dat ze weer bij Thuisbij terecht kunnen voor een hapje, een drankje een activiteit en een praatje.”Thuis zit ik tussen de geraniums. Als ik wat zeg, zegt niemand iets terug. Hier gebeurt dat wel, want hier ben ik onder de mensen.”

IJmond Nieuws maakte het videoverslag.

Reacties