Steeds meer mensen voelen zich onveilig in
Kennemerland. Dat is de conclusie uit de jaarlijkse
Veiligheidsmonitor van het Centraal Bureau voor de Statistiek, meldt
Dichtbij.nl .
Maar liefst 36,2 procent van de inwoners voelt zich wel eens onveilig. Dat is een stijging van 4,6 procent in vergelijking met 2013. Vooral op hangplekken voelen mensen zich onveilig. Ruim veertig procent loopt liever een blokje om. Daarnaast voelen mensen zich vaak onveilig bij uitgaansgebieden en treinstations. In winkelgebieden, thuis en 's avonds op straat wordt de minste angst waargenomen.
Slachtoffer misdrijf
De inwoners van Kennemerland waren in 2014 relatief vaak het slachtoffer van een misdrijf (21,1 procent). Van deze slachtoffers kregen de meesten (14,7 procent) te maken met vermogensdelicten, inbraak, fietsen- en autodiefstal, diefstal uit een auto en zakkenrollerij. Ook cybercrime, zoals skimming en identiteitsfraude, kwam in 2014 vaak voor: 11,7 procent werd hier het slachtoffer van.
Criminaliteitspreventie
Om het gevoel van veiligheid te vergroten, neemt een groot deel van de inwoners de nodige voorzorgsmaatregelen. Zo haalt 73,6 procent zijn waardevolle spullen uit de auto en laat 72,1 procent zijn buitenverlichting van de woning branden. 10,8 procent heeft rolluiken om criminelen tegen te houden, terwijl 14 procent dat met een alarminstallatie probeert.
Lees ook: