Stichting Hoormij ondersteunt mensen met gehoorproblemen in IJmond en Alkmaar

26 dec , 16:56 Gezondheid

ALKMAAR / IJMOND – Het is een groeiend probleem: slechthorendheid. In Nederland hebben op dit moment zo’n 1,3 miljoen mensen een vorm van slechthorendheid. En dat worden er in de toekomst alleen maar meer. Volgens strategisch adviesbureau SiRM (onderzoek in opdracht van Specsavers) loopt dit aantal op tot 1,7 miljoen in 2030.

De oorzaak? Dat kan heel verschillend zijn, maar blootstelling aan (te) harde geluiden is toch wel een heel duidelijke boosdoener. En dat is goed om te weten, zo rond de jaarwisseling, wanneer knalvuurwerk bijna niet te mijden is.

Vuurwerk

Ga maar na: vuurwerkknallen halen met gemak meer dan 120 decibel en bij illegaal vuurwerk kan dat wel oplopen tot 170db, dát, terwijl bij 120 db en hoger al direct gehoorschade kan ontstaan. Jaarlijks lopen dan ook 800 à 1600 mensen blijvende gehoorschade op door vuurwerk.

Stichting Hoormij

Zoals gezegd: 1,3 miljoen Nederlanders zijn al slechthorend. Voor hen is de Stichting Hoormij actief. Deze stichting biedt mensen met gehoor- en/of evenwichtsproblemen betrouwbare voorlichting en informatie. De stichting organiseert bijeenkomsten waar ervaringen kunnen worden uitgewisseld en behartigt de belangen van haar leden bij onder andere het ministerie van VWS, zorgverzekeraars, audiciens en audiologen. Daarnaast zet zij zich in voor de preventie van gehoorschade en volgt ze de laatste ontwikkelingen op het gebied van onderzoek.

In de regio Kennemerland organiseert Stichting Hoormij (afdeling Alkmaar-IJmond) elke derde donderdag van de maand is er een inloopspreekuur in de bibliotheek van Heemskerk, en elke derde woensdag van de maand in het ziekenhuis van Alkmaar. Tijdens deze spreekuren kunnen bezoekers terecht voor vragen, onafhankelijk advies of gewoon een luisterend oor.

Z-Media ging lang bij Stichting Hoormij en maakte bijgaande reportage.