Verkiezingen Europees Parlement 23 mei 2019

Foto:

 

Donderdag 23 mei gaan we naar de stembus voor de verkiezingen van het Europees Parlement.

De verkiezing van de leden van het Europees Parlement wordt eens in de 5 jaar gehouden en was donderdag 22 mei 2014 voor het laatst.

Europees Parlementsverkiezing, waar praten we over?

De Europees Parlementsverkiezing vond voor het eerst plaats in 1979. In dat jaar bestond het Europees Parlement nog uit 410 leden, afkomstig uit 9 EG-lidstaten (België, Nederland, Luxemburg, Frankrijk, Italië, Duitsland, Ierland, Verenigd Koninkrijk en Denemarken). Het tegenwoordige Europees Parlement bestaat uit 751 zetels uit 28 lidstaten. Uit iedere lidstaat is een vast aantal parlementariërs afkomstig; afhankelijk van het aantal inwoners. Zesentwintig Europarlementariërs vertegenwoordigen de Nederlandse EU-burgers.

Afgevaardigden voor het Europees Parlement worden per land gekozen. In het parlement zitten geen afzonderlijke nationale partijen, maar Europese partijen. Vaak gaat het om nationale partijen die een verbinding zijn aangegaan met partijen uit (minimaal) 5 andere lidstaten.

Als je denkt: “Ik wil wel stemmen op 23 mei, maar op wie en waarom?”

Kijk dan eens op de site van ProDemos ProDemos heeft namelijk een verkiezingskrant in gewone taal samengesteld en geeft je antwoord op vragen als:

  • Waarom stemmen we op 23 mei?
  • Waarover gaat de Europese Unie?
  • Hoe bepaal ik op wie ik stem?

Ook kan de stemwijzer een handig hulpmiddel zijn om te helpen kiezen.

 

Cookieinstellingen