The Moody Blues na 50 jaar nog steeds onverslijtbaar

Foto:

Het Verhaal van de Dag neemt je vandaag 50 jaar mee terug in de tijd, naar 13 juni 1970 toen de Britse band The Moody Blues de eerste plaats van de Nederlandse Top 40 bereikte met het door Justin Hayward geschreven nummer ‘Question’. Het was een ervaring die de groep nog niet eerder in Nederland had beleefd. Zelfs hun allergrootste hit ‘Night in White Satin’ was drie jaar eerder blijven steken op plaats 2.

Moeizame start op Britse bodem

Blijkbaar was in 1967 nog niet de hele muziekwereld klaar voor The Moody Blues. Zeker de Britten konden nog niet echt de handjes op elkaar krijgen voor het werk van Mike Pinder, Ray Thomas, Justin Hayward, John Lodge en Graeme Edge. Wat nu met terugwerkende kracht wordt gezien als het beste en baanbrekende album van The Moody Blues, Days of Future Passed, werd in het thuisland van de groep maar matig ontvangen. In de Britse Album Chart bleef het album steken op een bescheiden 27e plaats, terwijl de hitsingle ‘Night in White Satin’ niet hoger kwam dan plaats 19.

Vermoedelijk lag de oorzaak van dit beperkte commerciële succes in de lengte van het nummer. Aan het einde van de zestiger jaren duurde een gemiddelde popnummer ongeveer drie minuten, terwijl de albumversie van ‘Nights in White Satin’ 7 minuten en 38 seconden lang was. Ook het feit dat het nummer was geschreven in een driekwartsmaat, terwijl de meeste popmuziek bestond uit ‘stampertjes in vierkwartsmaat’, kan een reden geweest zijn dat het publiek tijd nodig had om aan de sound te wennen. Want, dàt ’t ging wennen werd duidelijk.

Hit na 5 jaar

Anders dan in Engeland ging het in Amerika en Canada crescendo met The Moody Blues. Weliswaar hadden ook de Amerikanen even tijd nodig om aan het nieuwe geluid te wennen, maar in november 1972 bereikte Nights in White Satin een 2e plaats in The Billboard Hot 100, terwijl in Canada de 1e plaats werd bereikt. Alleen al in de VS ging de single meer dan een miljoen keer over de toonbank. En ook het album ‘Days of Future Passed’ begon aan een ongekende zegetocht. Maar liefst 2 jaar onafgebroken stond het album in de The Billboard 200 Albumchart met een 2e plaats als hoogste notering.

Het legendarische album ‘Days of Future Passed’ met de ‘Nights in White Satin’-versie van 7 minuten en 38 seconden

‘Question’ grootste hit na ‘Go Now’


Na het Amerikaanse succes kon ook Engeland niet helemaal achter blijven. Nadat ‘Nights in White Satin’ in 1972 opnieuw werd uitgebracht bereikte het alsnog een 9e plaats in de Engelse Hit Chart. Wellicht was het Engelse publiek inmiddels een beetje gewend geraakt aan het werk van The Moody Blues, mede dankzij de hit ‘Question’ waarmee The Moody Blues in 1970 de nationale en internationale hitlijsten besteeg. Met een 2e plaats in de Britse hitlijst werd dit de grootste hit van band sinds hun debuutsingle ‘Go Now’ waarmee ze in 1964 de eerste plaats hadden bereikt.

Inmiddels zijn we 50 jaar verder na de single ‘Question’ en zelfs bijna 54 jaar na het legendarische album Days of Future Passed. In die 5 decennia verkochten The Moody Blues meer dan 70 miljoen albums, ontvingen 14 platina albums en talloze awards, en ook nu timmert de band nog altijd onvermoeibaar verder aan de muzikale weg. De drie overgebleven leden (Graeme Edge, John Lodge en Justin Hayward) hebben een overvolle concertagenda. Ongetwijfeld is ook deze flink in de war gegooid door corona maar het is een kwestie van tijd dat de drie onafscheidelijke bandleden weer met elkaar het podium beklimmen. Niet vowas de titel van hun laatste concerttour “The Moody Blues: Timeless Flight, The Voyage Continues”.

Reacties

Cookieinstellingen