‘Ladies first’ tijdens 34e Dam tot Damloop

Bij de 34e Dam tot Damloop is vandaag de Israëlische Lonah Salpeter als eerste over de finish gekomen in de Zaandamse Peperstraat. Dat deed ze ruim een halve minuut voor Joshua Cheptegei, de winnaar bij de heren.

Dames ‘winnen’ van de heren
De Dam tot Damloop heeft ieder jaar een soort ‘wedstrijd in de wedstrijd’ tussen de dames en de heren. De dames starten dan zes minuten en vier seconden eerder dan de heren (verschil parcoursrecord mannen/vrouwen). Het feit dat de heren de dames niet wisten te achterhalen had volgens winnaar Cheptegei te maken met de langzame start van de heren.

Joshua Cheptegei
Joshua Cheptegei ging vandaag als grote favoriet van start op de Prins Hendrikkade. In 2016 maakte hij voor de eerste keer zijn opwachting bij de Dam tot Damloop. Toen eindigde hij als 2e achter Edwin Kiptoo. Maar in de vorm waarin de Oegandees dit jaar verkeert, met tijden van 27.19.62 op de 10 kilometer en 13.50.83 op de 5 kilometer, leken al bij voorbaat de kaarten geschut.Toch duurde het nog vrij lang voordat de Oegandees van zijn directe concurrenten wegliep om als eerste het centrum van Zaandam binnen te lopen, in de voetsporen van de eerste dames, Lonah Salpeter en Dibabe Kuma, die letterlijk tot op de finishlijn een verbeten eindstrijd streden.

Fotofinish
Hoewel Salpeter vrijwel de hele race aan kop ging, werd ze in de Peperstraat nog bijna afgetroefd door de Ethiopische Dibabe Kuma, die 50 meter voor de finish zelfs de kop nam. Met een laatste krachtsinspanning wist Salpeter alsnog ternauwernood als eerste ‘door het lint’ te gaan. Een typisch gevalletje ‘fotofinish’.Susan Krumins
Opvallend was de prestatie van Susan Krumins. De Nederlandse die bij de Europese Kampioenschappen in Berlijn 2e werd op de 10 kilometer wist lange tijd bij de twee koploopsters te blijven. Pas laat in de race moest ze de twee laten gaan, om uiteindelijk als derde over de finish te komen in een eindtijd van 51.29, vierenveertig seconden na Salpeter en Kuma.Vierduizend kinderen nemen deel aan jeugdeditie Dam tot Damloop
Voorafgaand aan het hoofdnummer, de 10 Engelse mijl met honderden wedstrijdlopers en  ruim 45000 recreanten, mocht ook de jeugd zich presenteren. Vierduizend kinderen vanaf 6 jaar, met of zonder ouders, zorgden voor een feestelijk sportieve aanblik in het centrum van Zaandam, waar ze, zwaar aangemoedigd door duizenden toeschouwers achter de hekken in de Peperstraat, de finishlijn passeerden.Ook G-sporters aan de start
Onder al die deelnemers ook een flink aan g-sporters. Op zaterdagavond konden de ‘wheelers’ (rolstoelrijders) deelnemen aan de Damloop by night over een afstand van 5 Engelse Mijl. En op zondagochtend waren de jeugdige deelnemers van Revalidatiecentrum Heliomare die zich tijdens de jeugdlopen van hun beste kant lieten zien.Wat onderstaande foto’s bewijzen is dat alle categorieën één ding met elkaar gemeen hadden: heel veel sportplezier!

Klik op onderstaande foto’s (zowel van de wedstrijd als van de jeugdlopen) voor een grotere (downloadbare) versie: