Column van de Dag: De bouwvak is voorbij!

Foto: Evert-Jan Woudsma

In zijn nieuwe column voor Nieuws.nl richt ‘Bosw8er’ Evert-Jan Woudsma zijn aandacht op de paddenstoelen, die dankzij de warme en vochtige omstandigheden van de na-zomer nu overal in bos en duinen de kop opsteken.

De bouwvak is voorbij! (door: Evert-Jan Woudsma)

Daar loop je dan, begin september, zomaar ergens in het bos. De hitte nog tussen de oren en overal is de droogte nog zichtbaar. Lichtbruin gekleurde bladeren, kleine niet volgroeide bramen en bruin platgeslagen gras. Platgeslagen door de enorme hoeveelheid regen die er uiteindelijk toch kwam.  En ineens valt mijn oog op een paddenstoel! Zo hè, dacht ik, die is vroeg. En nog een en nog een. Mijn hart gaat sneller kloppen. Want paddenstoelen, zo’n mooi niet te evenaren natuurverschijnsel!

Eekhoorntjesbrood (foto: Evert-Jan Woudsma)

Ook bij mij komt de gedachte op over het vroege tijdstip. Maar ja, paddenstoelen reageren op vocht en warmte. En beide zijn aanwezig. Maar is het nu die paddenstoel of de schimmel die reageert? En wat is nu eigenlijk een paddenstoel? Het hele jaar door zijn schimmels al dan niet zichtbaar, overal en zeker in de bosbodem aanwezig. Vele van deze schimmels hebben een samenwerking met een ander organisme, in veel gevallen een boom. Her en der wordt wat voedsel uitgewisseld en beide zijn er bij gebaat. Beter bekend onder de naam symbiose. Erg leerzaam, ook voor al het volk dat over die bosbodem loopt.

Kastanjeboleet (Evert-Jan Woudsma)

Maar goed we hebben dus de schimmel in beeld. En ook een schimmel heeft de behoefte zich voort te planten. Hij doet dat door op het juiste moment een vruchtlichaam te produceren. Eigenlijk hetzelfde zoals dat gebeurt bij een appelboom. Een padenstoel is dus niets meer of minder dan het vruchtlichaam van een schimmel. Met wel een belangrijk verschil; de meeste appels kun je wel vaker dan een keer eten. De paddenstoel hoeft nu alleen nog maar te groeien. En dat kunnen ze wel, getuige het eeuwenoude gezegde.

Deze vrucht heeft net als de appel maar een doel: verspreiden en in stand houden van de soort. Bij paddenstoelen gebeurt dit door middel van sporen, die zich in de meeste gevallen aan de onderzijde van de paddenstoel bevinden. En zo snel als ze tevoorschijn komen, zo snel zijn ze ook weer weg. Dus snel het bos in en genieten! Want de bouwvak van de kabouters is zichtbaar voorbij!

Het bos zit vol met sprookjesachtige tafereeltjes (foto: Evert-Jan Woudsma)

Wil je een keer mee op paddenstoelen-ontdektocht? Kijk dan snel op mijn facebookpagina voor de volgende wandeling of workshop paddenstoelenfotografie.

 

Cookieinstellingen