Column van de Dag: Mesologie, constitutie en Ayurveda

Foto: Wim Meijer Fotografie

Een nieuwe column op Nieuws.nl van ondernemers binnen het Oude Administratiegebouw in Castricum die zich bezig houden met o.a. training en coaching, voedings- en gewichtsconsult en traditionele en complementaire geneeskunde.

Vandaag de tweede column van mesoloog Tineke van Roon over constitutie, oftewel over datgene wat jou uniek maakt. De constitutie is dat wat het individu uniek maakt. De constitutie speelt voor mij als mesoloog een belangrijke rol. Ik leg deze week uit wat constitutie is en wat Ayur Veda is en hoe ik dit als mesoloog toepas.

Constitutie
Met constitutie bedoelen we de conditie hoe je wordt geboren, wie je bent, je blauwdruk, oftewel datgene wat jou uniek maakt. Vanuit de westerse geneeskunde kunnen we dit deel het genetisch bepaalde deel noemen. Datgene wat vast staat en waar we niet veel invloed op hebben. Daarnaast wordt wie je bent bepaald door opvoeding, je gezin, invloeden van buitenaf.

Om gezond te blijven is het van belang om dat te doen wat goed voor je is, en wat bij je past. Als kind zijn we daar het meest dichtbij. Een baby reageert volledig vanuit zijn behoeften op het moment. Het heeft nog weinig invloeden van de buitenwereld ervaren of trauma’s opgelopen. Iedere baby is anders. De een is beweeglijk, onrustig en zoekend, de ander slaapt veel en is tevreden, een ander kijkt met nieuwsgierigheid de nieuwe wereld in. Van kind af aan begint het aanpassen, dit is noodzakelijk om te overleven. Het spontane kind wordt misschien wat getemperd en het tevreden kind gepushed om meer te doen. We dienen immers om te gaan met onze omgeving.

Als we ons teveel aanpassen raken we echter van onszelf weg en is er risico op verstoringen in de balans of in onze gezondheid. Niet zelden dienen lichamelijke of psychische klachten zich in de loop van ons leven pas aan omdat we ons zo lang en goed kunnen aanpassen = compenseren. Op een gegeven moment is de emmer vol, kunnen we niet langer compenseren en ontstaan klachten. De constitutie en het bewustzijn hiervan zijn belangrijk om gezond te blijven of om onze gezondheid terug te vinden. Het kan heel zinvol zijn om terug te kijken naar hoe we als kind waren en waar we blij van werden of goed in waren. Is dat nog steeds zo? Ayurveda de constitutie
Ayurveda is een oude Indiase geneeswijze. De letterlijke betekenis van het woord is ‘kennis van het leven’. De Ayurveda gaat ervan uit dat alles op aarde is opgebouwd uit de vijf elementen ether, lucht, vuur, water en aarde. In ons lichaam zijn deze elementen vertegenwoordigd in de drie basisdosha’s  of typeringen vata, pitta en kapha. Ieder mens heeft alle typeringen in zich, maar elk in een andere verhouding. Deze verhouding bepaalt ons constitutietype. De elementen ether en lucht horen bij vata, vuur en water horen bij pitta, water en aarde bij kapha.

  • Kapha  aarde –  vertegenwoordigt groei. Deze types zijn wat zwaarder, hebben een zachte huid, zijn trouw, geduldig en stabiel.
  • Pitta  vuur – vertegenwoordig transformatie of omzetting. Deze types zijn gemiddeld van bouw, zoeken uitdaging en competitie, zijn actief , intelligent en hebben energie.
  • Vata lucht – vertegenwoordigt beweging en afbraak. Deze types zijn wat tenger en beweeglijk, hebben vaak een droge huid, zijn kouwelijk en zijn denkers en verbinders.

Zo is het voor een vata type belangrijk om geen zittende functie te hebben en heeft een pitta veranderingen en intellectuele uitdagingen nodig. Het is belangrijk naar deze behoeften te luisteren. Een teveel aan uitdagingen en verandering kan ook bij een pittatype voor zogenaamde “pitta verstoringen’’ zorgen. Dit kan zich uiten in teveel actie, te ambitieus of (te) competitief. Op lichamelijk vlak is er te veel vuur – dit kan bijvoorbeeld tot ontstekingen leiden.

Zo is het eten van rauwkost voor een kapha en pitta type goed, terwijl dit voor een vata type  belastend is. Een vata type zal eerder last van lucht in de darmen krijgen van rauwkost. Een pitta type moet meer letten op teveel hete kruiden en voor een kapha type is dit juist weer heel goed. Een kapha moet weer niet teveel koolhydraten eten.

(foto: Pixabay)

Voeding het medicijn
Vanuit de Ayurveda is voeding het medicijn. We moeten die voeding eten wat bij je past en dat is  per individu anders. Als mesoloog geef ik voedingsadviezen die gericht zijn op het individu. Je hebt vata, kapha en pitta verminderende diëten.

Een aantal jaren geleden is in Amerika uit regulier geneeskundig onderzoek naar voren gekomen dat er drie soorten of typeringen darmflora zijn. Deze verschillende typen waren gebaat bij verschillende soorten voeding. Dit lijkt erg op de visie van de Ayurveda. Mooi dat de westerse en oosterse zienswijzen elkaar hier lijken te ontmoeten.

Voor meer informatie kunt u mijn website bezoeken: www.mesologiecastricum.nl. Ook kunt u bellen of mailen. Tineke van Roon, tel 06-18740363, mail: [email protected]

 

Cookieinstellingen