Debuut van The Bee Gees 50 jaar geleden, hoewel… hun echte start was op de racebaan!

Het is dit weekend exact 50 jaar geleden dat The Bee Gees hun debuut maakten op de Amerikaanse televisie met hun hitsingle ‘Word’. Zoals dat met veel muzikale grootheden het geval was gebeurde dit in The Ed Sullivan Show.

(tekst: Wim Meijer)

Ed Sullivan… een beetje laat!
Ed Sullivan mag dan de naam hebben dat hij veel beroemde groepen en artiesten lanceerde, bij de Bee Gees was hij toch echt iets aan de late kant. Op het moment dat Amerika via deze beroemde presentator kennismaakte met The Bee Gees, waren de broertjes Gibb in Europa al opgeklommen tot indrukwekkende hoogte met hits zoals Spicks and specks, New York mining disaster, To love somebody, Massachusetts, Holiday en World.

De eer van de ontdekking van de gebroeders Gibb komt dus zeker niet toe aan Ed Sullivan. Deze kan wel worden toegeschreven aan Bill Goode, in de vijftiger jaren eigenaar van de Redcliffe Speedway.

Pauze-act
In 1959 stonden drie jonge knulletjes bij hem voor de ingang van de racebaan met de vraag of zij in de pauze muziek mochten maken voor het wachtende publiek, natuurlijk in de hoop dat de toeschouwers geld zouden toewerpen. Het waren de broertjes Gibb, toen nog slechts 10 en 13 jaar oud, die meteen diepe indruk maakten en de pauze lieten uitlopen, omdat er heel wat geld op te rapen was. Bee Gees:niet ‘Brothers Gibb’ maar ‘Bill Goode’
Voor Bill Goode was het succesvolle informele debuut van het drietal reden genoeg om contact op te nemen met DJ Bill Gates. Ook die was meteen gecharmeerd van de broertjes. Van hem kwam het idee om het muzikale drietal om te dopen in The Bee Gees; niet vanuit de gedachte van de ‘Brothers Gibb’, maar naar de naam van hun ontdekker Bill Goode en hun promotor Bill Gates.

(Eerste tv-optreden in 1960, een jaar na hun debuut op de Redcliffe Speedway, in het programma ‘Strictly For Moderns’ op TCN-9 Sydney) 

Amerikaans debuut
In de loop van de zestiger jaren steeg de ster van de Bee Gees in Europa tot ongekend grote hoogte. Toch duurde het tot 17 maart 1968 voordat ook Amerika kennis maakte met de hoog-gevooisde broers via het populaire programma van Ed Sullivan.

Met de doorbraak in Amerika met de hitsingle ‘Words’ werd een begin gemaakt aan een muziekstijl die aan het eind van de zeventiger jaren zijn hoogtepunt zou bereiken in de vorm van ‘Saturday Night Fever’. Over die film en de bijbehorende soundtrackkunnen we het natuurlijk oneindig lang hebben. Het was het absolute hoogtepunt van de ‘discofever’ en van de Bee Gees. Maar vandaag beperken we ons gewoon tot datgene waarmee het ooit in Amerika begon: Words. Dat het niet alleen bij ‘woorden’ bleef heeft de muziekgeschiedenis ons geleerd.

Cookieinstellingen