Jachthaven Uitgeest behoudt Blauwe Vlag en Groene Wimpel

Foto: De BUCH

UITGEEST – Jachthaven Uitgeest ontving dit jaar  voor de 17e keer de Blauwe vlag en voor de 11e keer de Groene Wimpel. Zij kregen deze uit handen van de Commissaris van de Koning van de provincie Utrecht. Dit gebeurde tijdens een landelijke uitreiking van de Blauwe Vlag en Groene Wimpel bij Jachthaven Marnemoende in IJsselstein.

De vlag en wimpel van Jachthaven Uitgeest werden dit keer, op verzoek van de Jachthaven, uitgereikt aan burgemeester Sebastiaan Nieuwland en wethouder Toerisme Judie Kloosterman.

“We zijn erg trots op onze Blauwe Vlag én Groene Wimpel”, zeggen Menno en Caroline Klein van Jachthaven Uitgeest. “Het is voor ons een erkenning van de kwaliteit van onze jachthaven. We investeren veel in een kwalitatief goed product waarbij we duurzaamheid, natuur en milieu belangrijke onderdelen zijn. De criteria van de Blauwe Vlag vormen daarbij een goed instrumentarium. Iedereen binnen ons bedrijf weet waar hij of zij aan toe is.”

Jachthaven Uitgeest is uniek met de Groene Wimpel, slechts 30 jachthavens in Nederland hebben deze uitzonderlijke erkenning. Op Jachthaven Uitgeest bevinden zich 120 recreatiewoningen. Dit jaar is de eerste aanzet gedaan om, naast de Blauwe Vlag en het Groene Wimpel, het keurmerk Green Key toe te voegen voor de recreatiewoningen.

Blauwe Vlag en Groene Wimpel
De Blauwe Vlag is een internationaal erkende onderscheiding voor schone en veilige stranden en jachthavens, toegekend aan locaties die voldoen aan criteria op het gebied van milieu & duurzaamheid, informatie & educatie, onderhoud & voorzieningen en veiligheid. Steeds meer bedrijven zetten zich hiervoor in, wat resulteert in een groeiend aantal Blauwe Vlag locaties in Nederland.

Onder de 143 Blauwe Vlag jachthavens zijn er 30 beloond met de Groene Wimpel; een extra erkenning voor ondernemers die zich onderscheiden door hun inzet voor duurzaamheid. Deze jachthavens zetten extra stappen op het gebied van milieubeheer en duurzaamheidsinitiatieven, wat bijdraagt aan een schonere en groenere toekomst voor onze waterrijke omgeving. Denk aan energie- en waterbesparing, duurzaam inkopen en maatschappelijke betrokkenheid. Jachthaven Uitgeest mag deze Groene Wimpel ook met trots voeren.

Wethouder Judie Kloosterman: ‘Het is een erkenning voor de Jachthaven dat ze de Blauwe Vlag en Groene Wimpel weer mogen hijsen. Daarnaast is het goed nieuws ook voor de bezoekers van deze plek. Ik ben trots dat deze ondernemers worden beloond voor hun harde werk om de Jachthaven steeds schoner, duurzamer en veiliger te maken.’Recordaantal
Dit jaar hebben maar liefst 200 bedrijven de prestigieuze Blauwe Vlag ontvangen, waarvan 143 havens, 50 stranden en 7 binnenstranden. Dit is een mijlpaal voor de kwaliteit in Nederlandse jachthavens en stranden.

Dit recordaantal is een positief signaal. Caroline Klein van jachthaven Uitgeest: “De Blauwe Vlag stimuleert niet alleen het behoud en de bescherming van onze natuurlijke omgeving, maar biedt ook een waardevolle garantie voor bezoekers.  Wij zijn heel trots op onze Blauwe Vlag. Gasten kunnen vertrouwen op de Blauwe Vlag als een betrouwbare indicator voor schone en veilige locaties, wat essentieel is voor een positieve en verantwoorde recreatie-ervaring.”

Dit beaamt ook Erik van Dijk, nationaal coördinator Blauwe Vlag Nederland: “Blauwe Vlag wappert sinds eind jaren ’80 van de vorige eeuw in Nederland. Gestaag maar zeker neemt het aantal toe. In 2009 hadden we er 100 en nu 15 jaar later een verdubbeling. Het lijkt langzame groei, maar jachthavens en strandgemeenten moeten daadwerkelijk aan de slag om aan de criteria te voldoen. We hebben het tij ook mee. Duurzaam ondernemen met aandacht voor natuur, milieu wordt alleen maar belangrijker.’’

Meer informatie over de stranden en jachthavens met een Blauwe Vlag (en Groene Wimpel) staat op de website www.blauwevlag.nl.

Cookieinstellingen