Greenpeace en omwonenden Tata Steel in actie voor schone lucht

Foto: Inter Visual Studio

VELSEN – Ongeveer 150 demonstranten hebben zondagmiddag meegedaan aan de wandeling ‘Samen voor schone lucht’. De deelnemers vertrokken rond 13.30 uur vanaf een verzamelplek in IJmuiden richting het hoofdkantoor van Tata Steel Nederland.

(bron: Greenpeace – foto’s: Inter Visual Studio)

De wandeling liep van IJmuiden via de sluis over het Noordzeekanaal naar het hoofdkantoor van Tata Steel in Velsen-Noord. De deelnemers droegen gele, blauwe en groene linten met de boodschappen van meer dan duizend bezorgde omwonenden. De wandelende menigte maakte zo hun zorgen over de gezondheid zichtbaar. Aan het einde ging de wandeling onder een pijplijn van de staalfabriek door waar klimmers van Greenpeace een spandoek hadden opgehangen met de tekst ‘Tata Steel: we zijn er ziek van’.Eenmaal aangekomen bij de staalfabriek werden de linten met boodschappen in ontvangst genomen door Sanne Walvisch van FrisseWind.nu. Namens de omwonenden zal zij ze binnenkort overhandigen aan minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat. De minister onderhandelt namens de regering met Tata Steel over vergroening van de staalfabriek.Gezondheid op één
Aan het einde van de wandeling was er een podiumprogramma waar onder meer de directeur van Longfonds Károly Illy de menigte toesprak: ‘Wat Longfonds betreft moet gezondheid altijd op één staan en dat geldt voor alle plekken in Nederland waar mensen wonen en leven. Driekwart van de Nederlanders wil dat de luchtkwaliteit verbetert. En dat zijn niet alleen mensen hier, in de omgeving van Tata Steel, maar overal in Nederland. Laten we samen blijven strijden voor gezonde lucht in Nederland, zodat niemand onnodig ziek wordt van luchtvervuiling.’  Ook hielden alle deelnemers een spandoek van Greenpeace omhoog met daarop ‘Wij willen schone lucht’. De letters van dit spandoek zijn gevormd uit meer dan 11.000 namen van mensen uit het hele land die online hun steun hebben betuigd aan omwonenden van grote vervuiler Tata Steel.

Cookieinstellingen