OMT adviseert heropening horeca en cultuursector tot 20.00 uur

Foto: Wim Meijer Fotografie

De hele samenleving kan weer open tot 20.00 uur. Dat adviseert het Outbreak Management Team (OMT) aan het kabinet, zo bevestigen bronnen na berichtgeving in diverse media.

(bron: ANP / Nieuws.nl)

Aan de heropening zouden wel de voorwaarden zitten die nu ook al gelden, zoals het gebruik van coronatoegangsbewijzen, verplichte zitplaatsen in de horeca en beperkingen aan bezoekersaantallen.

Inmiddels heeft Koninklijke Horeca Nederland positief gereageerd op het advies van het OMT. Dat in tegenstelling tot zowel de bioscoop- als theatersector. Een sluitingstijd van 20.00 uur zou “feitelijk hetzelfde zijn als een lockdown”, zegt Boris van der Ham, voorzitter van zowel de Nederlandse Vereniging voor Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) als de Vereniging Vrije Theater Producenten (VVTP). Zij roepen het kabinet op om voor filmzalen en theaters andere sluitingstijden te hanteren. “In elk geval tot een uur of 22.00 of 23.00”, zegt Van der Ham. “Zorg ervoor dat er voor die grote sector binnen de cultuur ruimte is om ook echt open te zijn. Anders heb je feitelijk nog steeds een lockdown.”

De meest betrokken bewindslieden buigen zich maandag over het OMT-advies. Haagse bronnen wijzen erop dat zowel het advies als de reactie van het kabinet erop nog onderwerp van discussie zijn.

Dinsdag geven premier Mark Rutte en zorgminister Ernst Kuipers weer een persconferentie. Rutte zei vrijdag dat hij “gematigd optimistisch” is dat hij dan versoepelingen van de coronamaatregelen kan aankondigen.

Cookieinstellingen