Zes zondagochtenden wandelen door OerIJ-gebied

De uitkijktoren op de Papenberg in Castricum.
Foto: Wim Meijer Fotografie

Vanaf komende zondag worden op zes zondagochtenden wandelexcursies gehouden naar locaties in het OerIJ-gebied die cruciaal zijn geweest voor de ontstaans- of bewoningsgeschiedenis van deze driehoek tussen Zaanstad, Velsen en Alkmaar. Speciaal daarvoor opgeleide gidsen gaan met de deelnemers op weg.

De zogenoemde icoonplekken vertellen elk voor zich een eigen verhaal over een bepaalde tijdsperiode. Daarbij gaat het om de voorhistorie met de prominente aanwezigheid van het OerIJ bij Castricum, de bouw van twee havenforten door Romeinen rond het begin van de jaartelling in Velsen, de dichte bewoning in de vroege middeleeuwen bij Heiloo, de vele kastelen in de late middeleeuwen in de buurt van Egmond, de welvaart als gevolg van de uitvinding van de houtzaagmolen in Uitgeest in de zeventiende eeuw en de industrie versus het landschap rond het Noordzeekanaal in de moderne tijd.

Gratis deelname; wel inschrijven
De gidsen vertellen daar hun verhaal en laten zien wat er nu nog terug te zien is van de geschiedenis: soms bepaalde de omgeving het gebruik, een andere keer zetten de bewoners het landschap naar hun hand. Deelname aan de excursies is gratis, maar er moet wel vooraf worden ingeschreven. De wandelingen duren ongeveer tweeënhalf  uur. Wie zich echt wil voorbereiden vindt hier een korte beschrijving van elke ontwikkelingsfase. Ook de lezingen die deskundigen voor de bijscholing van de gidsen hebben gehouden zijn daar terug te vinden. U kunt zich daar ook inschrijven.

Eerste startplaats Castricum
De zes wandelexcursies vinden plaats in het kader van het themajaar Ode aan het Landschap. De eerste rondleiding is op zondag 19 september in Castricum met als startlocatie het Huis van Hilde aan het Westerplein achter het station. Er wordt onder meer een bezoek gebracht aan de uitkijktoren op de Papenberg. Daar vandaan is het stroomgebied van het verdwenen OerIJ nog verrassend goed in het landschap terug te zien.

(foto: Wim Meijer Fotografie)

Reacties