AZ in ondankbare rol als aangever kampioenschap, zowel in Ere- als in 1e divisie

Jong AZ gunt met een 4-2 thuisnederlaag SC Cambuur vrolijke kampioenswedstrijd; het ‘grote AZ’ blijkt net niet groot genoeg om Ajax nog even van de officieuze aanspraak op ‘de schaal’ af te houden.

Voor AZ is het dit weekend er een om snel te vergeten. Weliswaar maakte de spelers van Jong AZ zich vooraf weinig illusies tegen de sterk presterende formatie van Henk de Jong, maar een 4-0 achterstand bij de rust op eigen terrein, degradeerde heet team van Michel Vonk ongeveer tot de vleesgeworden confetti op het kampioensfeestje van SC Cambuur. Een pleister op de wonde waren de twee doelpunten na de rust, waardoor de eindstand van 2-4 nog enigszins dragelijk werd. ‘

Door de overwinning werd SC Cambuur officieel Kampioen van de keuken Kampioen Divisie. AZ staat nu op de 17e plaats na 35 wedstrijden.

Ook Ajax viert feestje over rug van Alkmaarders
Door de grote voorsprong van Ajax was al enige tijd duidelijk dat het kampioenschap de Amsterdammers niet meer kon ontgaan. Het enige haalbare doel van AZ was dan ook om het feestje van de Ajacieden zo lang mogelijk uit te stellen. Dat AZ met die intentie naar de Johan Cruijff ArenA was gekomen werd in de eerste helft al snel duidelijk. Met grote kansen voor onder andere Teun Koopmeiners (rakelings langs de kruising),  Calvin Stengs en Bruno Martins Indi waren het de Alkmaarders die voor rust de beste kansen hadden, hoewel ook Ajax regelmatig dicht bij de openingstreffer was.

In de tweede helft kreeg Ajax echter steeds meer vat op de wedstrijd wat uiteindelijk uitmondde in de 1-0 voor de thuisploeg door (inmiddels bij regel) Davy Klaassen, die de bal ontving dankzij een subtiel overstapje van Sebastien Haller.

Na de 1-0 was het alleen nog Ajax dat het spel bepaalde, wat uitmondde in de onaflaatbare aanvalsgolf, waarvan het een wonder was dat het nog tot de 90e minuut duurde voordat Bizot voor de tweede keer gepasseerd zou worden. Toen was het opnieuw ‘goudhaantje’ Klaassen die vanuit een hoekschop van Gravenberch de bal binnenkopte.

Door overwinning op AZ is Ajax nu officieus kampioen. Om echter de ‘schaal’ officieel in ontvangst te nemen moet er nog één punt worden binnengehaald. Het moet vreemd lopen wil dat niet aanstaande zondag gebeuren, wanneer Ajax in de eigen Arena aantreedt tegen Emmen.

AZ staat nu drie punten achter op PSV dat tweede staat achter Ajax. Volgend weekend treedt het team van Pascal aan tegen RKC in Waalwijk. PSV kruist dan in Eindhoven de degens met Heerenveen.

Klik hier voor het wedstrijdverslag van de wedstrijd Ajax – AZ en voor de interviews na de wedstrijd van mediapartner NH nieuws.