Update corona-ontwikkelingen regio Kennemerland per 9 april

Foto: Pixabay

Corona-update GGD Kennemerland van week 14 met aandacht voor het vaccinatietraject, de wekelijkse cijfers, openingen vaccinatielocaties Uitgeest en IJmuiden en hervatting vaccineren met AstraZeneca.

Afgelopen week bijna 10.000 vaccinaties gezet in Kennemerland
GGD Kennemerland heeft in totaal inmiddels 60.908 vaccinaties gezet. Daarvan zijn 9.245 vaccinaties afgelopen week gezet. Met de opening van de nieuwe  locaties in de regio is GGD Kennemerland voorbereid op de beschikbaarheid van veel meer vaccins en beschikken we over de infrastructuur om deze vaccinaties direct te kunnen zetten.

Op 15 januari 2021 is GGD Kennemerland gestart met het vaccineren van zorgmedewerkers; eerst de verpleeghuiszorg en sinds 15 februari ook de langdurige zorg. Op 26 januari is daarnaast gestart met het vaccineren van mobiele thuiswonende 90-plussers, gevolgd door mobiele thuiswonende 65-90-jarigen (van oud naar jong).

Wekelijkse cijfers
In de afgelopen week (1 t/m 7 april) waren er 1466 nieuwe besmettingen (267 per 100.000 inwoners). Dat zijn er 228 minder dan vorige week; een afname van 13,5%.

Deze week (1 t/m 7 april) zijn er 15.371 COVID-19 testen afgenomen door GGD Kennemerland. Dit zijn er 3.533 minder dan vorige week.

De afname in het aantal tests valt deels te verklaren door de noodgedwongen tijdelijke sluiting van de teststraat in Beverwijk. In verband met de wind was deze locatie uit veiligheidsoverwegingen van maandag tot en met woensdag gesloten. Inmiddels is de locatie weer geopend. Inwoners uit de regio Kennemerland kunnen zich laten testen in Haarlem en Beverwijk en bij P4 Lang Parkeren Schiphol. Een mobiele testbus staat tenslotte in wisselende gemeenten.

Opening vaccinatielocaties in IJmuiden en Uitgeest
​Komende week openen twee nieuwe vaccinatielocaties in Kennemerland. De locatie in IJmuiden opent op maandag 12 april. De locatie in Uitgeest een dag later. Op beide plekken wordt door GGD Kennemerland zeven dagen per week geprikt.

GGD Kennemerland kent dan zes vaccinatielocaties. Inwoners met een uitnodiging kunnen terecht in Badhoeverdorp (P4 Lang Parkeren Schiphol), Haarlem (Kennemer Sportcenter) en Beverwijk (P0 Bazaar), Zandvoort (braakliggend terrein naast Tolweg 10), Uitgeest (sportcentrum De Zien) en IJmuiden (voormalig tenniscentrum aan de Dokweg).

Vaccinatie zorgmedewerkers geboren tussen 1956 en 1960 hervat
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft donderdag 8 april besloten voorlopig te stoppen met het gebruik van het vaccin AstraZeneca voor mensen die jonger zijn dan 60 jaar. Dit na advies van de Gezondheidsraad. De afspraken die nog openstonden voor deze groep zijn afgezegd.

De GGD’en gebruiken het vaccin AstraZeneca tot nog toe voor het vaccineren van zorgmedewerkers. Met het besluit dat nu genomen is gaat GGD Kennemerland op korte termijn het vaccineren van de zorgmedewerkers van 60 jaar en ouder (geboren tussen 1956 en 1960) hervatten. Om deze hervatting efficiënt en met een minimaal vaccinverlies te laten verlopen is het noodzakelijk dat ook alle nog bestaande afspraken worden afgezegd in deze leeftijdscategorie. Dit gebeurt per sms en telefonisch.

Vervolgens worden alle zorgmedewerkers geboren tussen 1956 en 1960 gevraagd een nieuwe afspraak te maken, waarbij gekeken wordt naar een zo’n efficiënt mogelijke indeling op locatie.

Reacties