Vaccinatielocatie Haarlem geopend; eerste prik plus bloemen voor 84-jarige Haarlemse

Foto: GGD Kennemerland

Corona-update GGD Kennemerland: Ruim 33.000 ouderen en zorgprofessionals gevaccineerd, 1149 nieuwe besmettingen, 15.234 afgenomen tests, nieuwe testbus op locatie en kinderteststraten op diverse locaties in gebruik.

Op vrijdag 12 maart is de nieuwe vaccinatielocatie van GGD Kennemerland in het Kennemer Sportcenter te Haarlem succesvol geopend. Jos Wienen, burgemeester van Haarlem, ontving voor de opening een rondleiding door de locatie. Een 84-jarige inwoonster kreeg naast de eerste prik. Daarnaast ontving zij uit handen van de burgemeester een bos bloemen.

De vaccinatielocatie in Haarlem is geopend van 09.00 tot 16.30, met uitzondering van dinsdag en donderdag. Dan is hij geopend van 12.30 tot 20.00. Vanaf maandag kunnen inwoners ook terecht voor een coronatest bij het Kennemer Sportcenter. Er zijn 2 drive-through teststraten en een aparte fiets-wandelteststraat. De testlocatie is zeven dagen per week van 08.30 tot 17.00 geopend.

GGD Kennemerland breidt het aantal test- en vaccinatielocaties in de regio de komende weken uit. Hoewel er momenteel nog maar een beperkte hoeveelheid vaccins beschikbaar is, speelt GGD Kennemerland proactief in op de situatie waarin grootschaliger gevaccineerd kan gaan worden. Op maandag opent in de regio Kennemerland de derde vaccinatielocatie op P0 van de Bazaar in Beverwijk. Op 29 maart opent een locatie in Zandvoort. Hierbij gaat het om een mobiele unit die tien weken blijft staan. Begin april volgen ten slotte locaties in Uitgeest en IJmuiden.

Ruim 33.000 ouderen en zorgprofessionals gevaccineerd in Kennemerland
GGD Kennemerland heeft in totaal inmiddels 33.396 ouderen en zorgprofessionals gevaccineerd. Op 15 januari 2021 is GGD Kennemerland gestart met het vaccineren van zorgmedewerkers; eerst de verpleeghuiszorg en sinds 15 februari ook de langdurige zorg. Op 26 januari is daarnaast gestart met het vaccineren van mobiele thuiswonende 90-plussers, gevolgd door mobiele thuiswonende 65-90-jarigen (van oud naar jong).Momenteel wordt de doelgroep 80-85 gevaccineerd. Een groot aantal zorgprofessionals heeft inmiddels ook de tweede prik gekregen.

De komende weken blijven we opschalen om zoveel mogelijk inwoners te vaccineren op een efficiënte wijze. Daarvoor zijn we afhankelijk van het aantal beschikbare vaccins. Vooruitlopend op een toename in het aantal vaccins en doelgroepen die later volgen, worden in de regio meerdere vaccinatielocaties ingericht.

Wekelijkse cijfers
In de afgelopen week (4 t/m 10 mrt) waren er 1149 nieuwe besmettingen (209 per 100.000 inwoners). Dat zijn er 132 minder dan vorige week; een afname van 10%. Daarmee is er na een toename van 3 weken op rij, nu een afname in het aantal nieuwe besmettingen.

Deze week (4 t/m 10 maart) zijn er 15.234 testen afgenomen door GGD Kennemerland. Dit zijn er 723 meer dan vorige week. Het aantal afgenomen testen door GGD Kennemerland is voor de vierde week op rij toegenomen.

In de regio is nog steeds ruim voldoende testcapaciteit. Wie zich op de testlocatie bij Schiphol laat testen, heeft de uitslag altijd dezelfde dag nog. Vaak zelfs binnen enkele uren. De testlocaties bij de Expo Haarlemmermeer en Waarderpolder in Haarlem zijn op zondag voor het laatst open. Maandag openen nieuwe testlocaties in Haarlem (Kennemer Sportcenter) en Beverwijk (P0 Bazaar). In Beverwijk worden ook antigeen sneltesten aangeboden.

Nieuwe testbus op locatie
Niet elke gemeente heeft een vaste testlocatie. Als eerste GGD in Nederland beschikt GGD Kennemerland al voor een geruime tijd over een mobiele testbus die het voor inwoners van een gemeente zonder testlocatie gemakkelijk maakt om zich te laten testen. Onlangs is een nieuwe testbus in gebruik genomen. Die wordt komende week voor het eerst op verschillende plaatsen in de regio ingezet. Komende week testen we inwoners in Nieuw Vennep, Velsen Zuid, Heemstede en Uitgeest.

Nieuwe kinderteststraten
Onlangs wijzigde het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport het beleid ten aanzien van kinderen en testen. Kinderen die naar de basisschool gaan moeten thuisblijven en zich laten testen bij klachten. Het ligt in de lijn der verwachting dat kinderen zich de komende tijd meer laten testen. Daarom richt GGD Kennemerland op de testlocaties speciale kinderteststraten in. Hier werkt extra kindvriendelijk personeel en is er extra aandacht besteed aan de aankleding. Ook ontvangen kinderen na afloop een dapperheidsdiploma. Vóór de test nemen we altijd wat extra tijd om het kind op z’n gemak te stellen en uit te leggen wat er gaat gebeuren. Er mag één ouder/begeleider bij de test aanwezig zijn.

Nadat eerder op Schiphol al een speciale kinderteststraat is ingericht, is dat nu ook het geval voor de nieuwe testlocaties in Haarlem (Kennemer Sportcenter) en Beverwijk (P0 Bazaar). Beide locaties zijn vanaf maandag 15 maart open.

Met ingang van vrijdag 12 maart kunnen alle testafspraken voor kinderen (dus ook voor kinderen jonger dan 6 jaar) alleen via het landelijke telefoonnummer ingepland worden:

  • Kinderen 0 t/m 11 jaar: je maakt als ouder/verzorger een afspraak via het landelijke nummer 0800 – 1202, dagelijks bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur.
  • Kinderen 12 t/m 17 jaar: je maakt als ouder/verzorger een afspraak via het landelijke nummer 0800 – 1202, dagelijks bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur. Vervolgens moet je kind aan de telefoon komen om ook toestemming te geven voor de afspraak.
  • Kinderen van 16 en 17 jaar mogen zelf bellen met het landelijke nummer 0800 – 1202.

Reacties

Cookieinstellingen