YABA DABA DOO! The Flintstones 60 jaar 'steengoed'

30 sep 2020, 8:22 Algemeen
graffiti 4647676 1920
Pixabay
Het Verhaal van de Dag neemt je vandaag 60 jaar mee terug in de tijd, naar 30 september 1960, toen door de Amerikaanse tv-zender ABC de eerste aflevering werd uitgezonden van de tekenfilmserie The Flintstones: Het verhaal van twee ‘gewone’ families, levend in het Stenen Tijdperk maar met herkenbaar hedendaagse problemen.
(tekst: Wim Meijer)
Dat ‘gewoon’ ook heel succesvol kan zijn bleek al snel uit de kijkcijfers en het feit dat de Flintstones de enige tekenfilmserie werd, naast The Simpsons, die op primetime werd uitgezonden.
The Honeymooners
Wat hebben de Flintstones gemeen met ‘Toen was Geluk heel Gewoon’? Als je het weet dan is het opeens niet moeilijk meer. Beide series zijn afgeleid van de Amerikaanse comedyserie ‘The Honeymooners’. Leg ze naast elkaar en je herkent de personages: Dominant, toch niet al te slim en gek op kegelen… Fred Flintstone en Jaap Kooiman komen er beide voor in aanmerking. En zo kun je Wilma naast Nellie Kooiman zetten, Barney naast Simon Stokvis en Betty naast Zus Stokvis.
Working-class family
The Honeymooners werd uitgezonden in 1955 in 1956 en was de eerste Amerikaanse televisieserie die een gepersifleerd beeld gaf van twee ‘working-class’ echtparen in hun kleurloze, weinig idyllische bestaan in een vervallen appartementencomplex in Brooklyn.
Voor tekenfilmproducenten William Hanna en Joseph Barbera, vormde de vier karakters in The Honeymooners het ideale voorbeeld voor hun ‘Stenen-Tijdperk-families The Flintstones en The Rubbles.
‘Moderne’ techniek
Met de Flintstones wisten de voormalig directeuren van de animatie-afdeling van MGM (o.a. verantwoordelijk voor de tekenfilmserie Tom & Jerry) twee succesformules en één tekenfilm samen te brengen: de working-class families van de Honeymooners en de kolderieke projectie van de moderne tijd in het stenen tijdperk. Denk bijvoorbeeld aan de auto die wordt aangedreven met de voeten, een mammoet waarvan de slurf wordt ingezet als waterkraan, de snavel van een vogel als naald van een platenspeler, een Brontosaurus als bus of graafmachine en een pterodactylus als vliegtuig.
Sigarettenreclame
Wat de Flintstones anders maakte dan andere tekenfilms was dat de serie zich aanvankelijk primair richtte op een volwassenen publiek. Nu lag daar ook wel een commerciële gedachte aan ten grondslag. De eerste twee seizoenen van de serie werden namelijk gesponsord door het sigarettenmerk Winston, waardoor de personages uit The Flintstones ook gebruikt werden voor reclamefilmpjes voor dit sigarettenmerk. Deze situatie zou tegenwoordig (gelukkig) volstrekt ondenkbaar zijn.
Hanna-Barbera Productions
Gelijk met de start van The Flintstones doopten William Hanna en Joseph Barbera hun bedrijf om tot Hanna-Barbera Productions. Zes jaar lang produceerden ze The Flintstones voor ABC die de serie uitzond van 1960 tot en met 1966. Daarna volgen nog veel meer succesvolle tekenfilmproducties uit de Hanna-Barbera-stal zoals Top Cat, Yogi Bear, Wally Gator, The Jetsons, Scooby-Doo en de Smurfen.
bill hanna joseph barbera 1965 wikipedia
William Hanna en Joseph Barbera (foto: Wikipedia)
De glorietijd van Hanna-Barbera Productions duurde tot aan het midden van de jaren 80. Toen werd het succes wat minder en in 1991 gingen Hanna en Barbera met pensioen en verkochten hun bedrijf aan Turner Broadcasting, die vooral materiaal ging leveren voor Cartoon Network.