55+

Update corona-ontwikkelingen regio Kennemerland per 21 mei

Foto:

In de wekelijkse corona-update van GGD Kennemerland met aandacht voor het vaccinatietraject, de wekelijkse cijfers, het Moderna vaccin, validatie unieke zelftest en extra snelle testuitslag voor eindexamenscholieren.

Komende week 200.000e prik gezet in Kennemerland
GGD Kennemerland heeft in totaal inmiddels bijna 175.000 vaccinaties gezet. Afgelopen week werden in de regio 28.291 vaccinaties gezet. Dat zijn er ruim vijfduizend meer dan de week ervoor. Komende week zal dat aantal nog verder toenemen en worden er rond de 30.000 prikken gezet. Dan zal ook de 200.000e prik in onze regio gezet worden.

GGD Kennemerland heeft op dit moment zes vaccinatielocaties. Inwoners met een uitnodiging kunnen terecht in Badhoevedorp (P4 Lang Parkeren Schiphol), Haarlem (Kennemer Sportcenter) en Beverwijk (P0 Bazaar), Zandvoort (braakliggend terrein naast Tolweg 10), Uitgeest (Sportcentrum De Zien) en IJmuiden (voormalig tenniscentrum aan de Dokweg).

Wekelijkse cijfers
Deze week (13 t/m 19 mei) waren er in Kennemerland 706 nieuwe besmettingen (128 per 100.000 inwoners). Dit zijn er 385 minder dan vorige week.
Deze week (13 t/m 19 mei) zijn er 9.150 testen afgenomen door GGD Kennemerland. Dit zijn er 2.038 minder dan vorige week (-18%).

Inwoners uit de regio Kennemerland kunnen zich laten testen in Haarlem, Beverwijk en bij P4 Lang Parkeren Schiphol. Een mobiele testbus staat tenslotte in wisselende gemeenten. Sinds deze week staat in Haarlem bij de Kathedrale Basiliek St. Bavo aan het Jos Cuypersplein een mobiele testlocatie waar mensen ook zonder afspraak terecht kunnen voor een test.

GGD Kennemerland start komende week met Moderna vaccin
Komende week start GGD Kennemerland met het Moderna vaccin. Moderna en Pfizer zijn geschikt voor dezelfde vaccinatiedoelgroepen. Op locaties waar Moderna wordt gebruikt, krijgt iedereen in principe Moderna voor zo ver dat beschikbaar is. Mochten mensen eerder al gevaccineerd zijn met Pfizer, krijgen zij ook als tweede vaccin Pfizer. Mensen jonger dan 18 jaar krijgen geen Moderna. Op korte termijn wordt ook gestart met het Janssen vaccin, daarover volgt begin volgende week meer informatie.

Streeklab Haarlem en GGD Kennemerland valideren unieke nieuwe (thuis)test
Het Streeklab Haarlem en GGD Kennemerland zijn gestart met het validatietraject van een LAMP test die gebruikt kan worden voor point of care (bijvoorbeeld in ambulances) of eventueel zelfs thuisgebruik. De technische validatie is inmiddels voltooid, nu volgt een test in de praktijk met bezoekers van de GGD Kennemerland teststraat bij Schiphol.

Deze nieuwe test werkt met een klein LAMP apparaatje dat voor een kleine prijs (zo’n 15 euro) aangeschaft kan worden. De eerste resultaten zijn veelbelovend. De test is veel sensitiever dan de huidige antigeen zelftests. Gebruikers nemen een neusswab af die vervolgens in het apparaatje geanalyseerd wordt. De uitslag is met een half uur bekend.

GGD Kennemerland en Streeklab Haarlem zijn wereldwijd een van de eersten die onderzoek doen naar deze innovatieve testmethode. Het is mogelijk om op locatie langs te komen en mee te kijken met dit bijzondere traject. Neem hiervoor contact op.

Versnelde testuitslag voor eindexamenkandidaten op testlocatie Schiphol
Tot en met 9 juli kunnen leerlingen op de testlocatie bij Schiphol aangeven dat zij graag een snellere uitslag willen omdat zij eindexamen doen. Er wordt een antigeentest afgenomen. Zij worden binnen 1 uur gebeld door onze backoffice met de uitslag. Deze dienst is ook beschikbaar voor leerlingen uit de regio Amsterdam.

Cookieinstellingen